Pirotsko udruženje „Žene juga“ u saradnji sa opštinom Pirot tokom novembra i decembra ove godine realizovaće projekat „Bez nasilja, molim“, koji je deo nacionalne kampanje „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ koji sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Juče su na centralnom gradskom trgu polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Pirotu, vodi je glumac Aleksandar Radulović, izveli performans pod nazivom „Bez nasilja, molim“. U performansu je učestvovalo petnaestoro članova Škole glume koji su kroz priče o nasilju u porodici prikazali deo onoga što trpe žrtve nasilja.

Kako je istakla članica Udruženja ‘’Žene juga“ Gordana Simonović Veljković, ovim performansom na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama simbolično započinju kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, koju realizuje 1.700 organizacija širom sveta.

Aktivistkinje i volonterke udruženja „Žene juga“ danas će (subota) u centru grada deliti letke sa informativno-edukativnim sadržajem o nasilju nad ženama i nasilju u porodici.

Projektom je predviđeno i održavanje radionice o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, koju će voditi predavačica beogradskog „Incest trauma centra“, a koja će za 15 polaznica iz marginalizovanih grupa biti organizovana 4. decembra u prostorijama opštine Pirot.

Prema podacima članica ovog udruženja, na području koje pokriva Policijska uprava u Pirotu, tokom 2009. godine registrovana su 62 krivična dela nasilja u porodici, a u prvih deset meseci ove godine registrovano je 38 krivičnih dela. Najveći broj registrovanih dela izvršen je upotrebom fizičke sile nasilnika. Najveći broj izvršilaca ovog dela su starosti od 35 do 45 godina, dok je najveći broj žrtava nasilja u porodici starosti preko 65 godina i od 25 do 35 godina. Najveći broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici dešava se između bračnih i vanbračnih partnera kao i između roditelja i dece, kažu u Udruženju.

Pred Osnovnim sudom u Pirotu tokom 2009. godine bilo je 13 krivičnih postupaka zbog krivičnog dela nasilje u porodici. U ovoj godini pred istim sudom bilo je 35 krivičnih postupaka zbog istog krivičnog dela. I prošle i ove godine u ovim krivičnim postupcima u svojstvu oštećenih pojavljuju se žene. Pred Višim sudom u Pirotu prošle i ove godine nije bilo krivičnog dela nasilje u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari