Ukoliko razmišljate o bavljenju poljoprivredom proizvodnjom, znajte da je za kupovinu zemlje, mehanizacije kao i semena i ostalih troškova koje bi vas pratile tokom cele godine, u opštini Kučevo bilo potrebno oko 50 hiljada evra.

Ako mislite da je to skupo, probajte da zemlju uzmete u zakup, ali i tada je za jedan hektar na godišnjem nivou potrebno platiti oko 400 evra. Zato je mladima koji bi želeli da se bave poljoprivrednom proizvodnjom potrebno mnogo para, sredstava i zemlje što mladi to nemaju. U tom im treba pomoći država.Ali, među mladima na selu je sve manje onih koji žele da nastave ovu porodičnu tradiiju. Mladima koji žive u gradu a nemaju posla poljoprivredna proizvodnja često izgleda privlačno ali i šansa za rešavanje brojnih problema. Međutim, stvarnost je drugačija od želja. Idilična slika sela na kome se može zaraditi brzo, znatno je drugačija. Svaki početak na selu je težak i skup, kažu stručnjaci Kučevačke opštine.Oni koji se već dugo bave poljoprivrednom proizvodnjom kažu da mladi jako teško mogu da počnu ovim da se bave ukoliko kreću od nule i nemaju ništa nasleđeno od roditelja.

Da bi se od ratarstva živelo potrebno je da seljak obrađuje najmanje 50 hektara zemlje. Međutim, do te zemlje se danas ne može doći bez velikog kapitala. Hektar zemlje se ne može kupiti u kučevačkom, ataru bez 3 do 5 hiljada evra, a često je taj iznos značajno veći. Uostalom, sve je manje onih koji zemlju žele da je kupe ili prodaju. Za one koji imaju porodično imanje, kojima ostaje samo da nadograde porodični biznis, situacija je mnogo povoljnija. Među njima ima onih koji hoće ali i sve više onih koji neće da rade.Za bavljenje poljoprivredom potrebno je mnogo novca za zemlju i mehanizaciju, pa bi mladima koji žele da se bave ovim poslom pomoglo da im država da subvencije za mehanizaciju ili da im podeli zemlju u državnom vlasništvu, slažu se kučevački poljoprivrednici.

Za one koji hoće da rade u agraru potrebno je da za kupovinu zemlje ulože nekoliko desetina hiljada evra. Taj iznos prema sadašnjim cenama sa mehanizacijom dostiže i nekoliko desetina hiljada evra, jer je za savremenu proizvodnju potrebna adekvatna mehanizacija, traktori, berač, prikolica i priključne mašine. To ulaganje je preskupo a ko treba da uloži 50 pa i više hiljada evra taj i ne razmišlja o poljoprivrednoj prozvodnji i ostajanju na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari