U najvećem broju osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će početi nastava, posle dvonedeljne pauze zbog loših vremenskih uslova.

Od ukupno 1.796 škola u Srbiji, neće raditi 63 škole. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije da će u najvećem broju osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta početi nastava, iako se očekuje da u nekim školskim objektima može biti prokišnjavanja zbog otapanja snega. Prema njegovim rečima, već je napravljen plan kako da se u toku proleća nadoknade sve planirane školske aktivnosti.

Kako javljaju dopisnici Danasa, nastava će danas početi u većini škola na teritoriji Nišavskog okruga, osim u devet isturenih odeljenja u udaljenijim selima.

– Situacija je znatno bolja u odnosu na početak vanredne situacije, kada 67 škola nije radilo. Trenutno ne može da se dođe dodevet škola, ali očekujemo da će se i to srediti u što kraćem roku – rekao je načelnik školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

On je dodao da će nastava biti organizovana i u školama na kojima prokišnjavaju krovovi. Prema njegovim rečima, ovaj problem imaju četiri škole u Nišu i tri na području okruga. U Nišu prokišnjavaju krovovi na Osnovnoj školi „Učitelj Tasa“ , kao i na srednjim školama – Mašinska, Prehrambeno-hemijska i „Nikola Tesla“. Na osnovu odluke Opštinskog štaba za vanredne situacije u Majdanpeku, učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji ove opštine neće imati nastavu ni ove sedmice. Ovakvu odluku članovi štaba doneli su u petak, u cilju bezbednosti i zdravlja dece.

Za osnovce i srednjoškolce u borskoj opštini prinudni mini-raspust se završava danas. Prema rečima nadležnih, budući da je grejanje u Boru normalizovano, učionice u svim obrazovnim ustanovama u gradu biće tople. Tako će biti i u seoskim školama koje same obezbeđuju grejanje i koje su snabdevene energentima. U školske klupe danas se vraćaju i učenici dve srednje i pet osnovnih škola na području opštine Kladovo.

Srušio se krov

Pod teretom snega, juče se srušio krov četvororazredne škole u selu Draževići, tri kilometra udaljenom od Nove Varoši. Školu pohađa devet učenika i za sada je neizvesno kada će i gde oni nastaviti drugo polugodište, izjavio je načelnik Štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari