Bez odluke o izmeni Statuta 1

Pred sednicu Skupštine Grada Valjeva zakazanu za 7. oktobar po pitanju predloženih izmena Statuta sastala se Komisija za statutarna pitanja.

Komisija nije donela odluku o usvajanju izmena Statuta grada, odnosno bila je podeljena u mišljenju i posle 45 minuta rasprave glasala je 3:3. Ista komisija proslediće Skupštini Grada predlog da svaka porodilja do Nove godine dobije novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Po informacijama do kojih je došla Vamedia posle ovog sastanka, priča o Statutu je bila od početka polarizovana pa je i rasprava išla u tom pravcu. Pojedini članovi Komisije koji su bili za izmene Statuta, pravdali su promene odgovornošću gradonačelnika, a pozivali se i na zakonske mogućnosti. Drugi deo komisije postavio je pitanje koje je ostalo bez odgovora: „Da li je konsultovana Direkcija za imovinu Republike Srbije po pitanju odricanja od imovine?“ Na ovo pitanje nije bilo odgovora kao ni na pitanje kako će ovdašnji SNS pa i sam gradonačelnik opravdati stav premijera Aleksandra Vučića o merama štednje u slučaju povećanja broja člana Veća, odnosno sveukupne administracije, računajući i predložena mesta savetnika?

Zanimljivo je da su sednici komisije za statutarna pitanja prisustvovali i Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine, i Zlatomir Marković, direktor obdaništa. Nijedan od njih dvojice nisu članovi ove komisije i nepoznato je po kom osnovu su prisustvovali sednici. Po informacijama do kojih je došla Vamedia, njih dvojica su najverovatnije želeli da ubede članove komisije da za predložene izmene treba glasati. Okupljanje i prisustvo nepozvanih lica na ovom sastanku samo su dokaz da je usvajanje izmene Statuta vrlo diskutabilno pitanje i u nekim redovima vladajućeg SNS-a. Za promenu statuta glasali su predsednica komisije Dragana Terzić, advokatica, predsednica GO SDPS koalicioni partner SNS-a Jelena Malešević, inače pravnica na određeno u Direkciji za urbanizam koju je svojevremeno u Direkciju zaposlio SPS i Vojislav Stepanović, tehnolog u preduzeću „Voćko“ iz SNS.

Protiv ovako predloženih izmena Statuta glasali su Željko Đukić (DS), Željko Vučinić (Nova Srbija) i Ina Radović (Dosta je bilo). Sve troje imali su stav da se izmenom Statuta nepotrebno povećava administracija i trošak u budžetu grada i daju prevelika ovlašćenja, bez definisanog sistema kontrole.

Odbornik Ranković da odgovara

Predsednik IO SNS-a Darko Glišić u izjavi za Vamediu potvrdio da su iznete uvrede za skupštinskom govornicom na račun valjevskih medija isključivi stav odbornika Aleksandra Rankovića, a ne stav naprednjaka i od takvog stava se SNS ograđuje. Glišić kaže da ocena rada gradonačelnika i svih funkcionera kojima je SNS pružila mogućnost da upravljaju gradom mora postojati.

– Stav koji je izneo odbornik Ranković je nedopustiv i neprihvatljiv i SNS se ograđuje od takvog stava prema novinarima i medijima. Sve što je izneo predstavlja njegov lični stav, a nikako stav stranke i on će morati da snosi odgovornost za izrečeno.

Glišić kaže i da su nedopustive slične izjave bilo kog lica iz vlasti prema novinarima i da za njima nema potrebe, a svako ko je takve neprimerene izjave davao moraće da snosi odgovornost. Kako se među onima koji vređaju i diskriminišu novinare našao i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, Glišić kaže da nikome pa ni gradonačelniku funkcija ne može omogućiti vređanje bilo koga.

Šta stoji u predlogu’]

Izmenom Statuta grada Gradsko veće imalo bi umesto dosadašnjih devet 11 članova, gradonačelnik može angažovati savetnike za sve oblasti bez jasne definicije da li se radi o plaćenim mestima, a samom gradonačelniku prenose se nadležnosti Skupštine po pitanju imovine grada, kojom će on nakon usvajanja izmene Statuta moći da raspolaže po sopstvenom nahođenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari