I da je, u ovom slučaju precizni Danac Rasmunsen, u 50. minutu utakmice Makedonija – Hrvatska nakon prekršaja nad Pandevim kod rezultata 1:1 dosudio jedanaesterac za domaću ekipu, teško da bi to pomoglo domaćima da pobede.

 Umesto toga, Janevski se suočio sa činjenicom da uoči sutrašnje utakmice sa Srbijom, koja je perspektivno za dalji tok ovih kvalifikacija po njegov tim „biti ili ne biti“, neće moći da računa na Gorana Pandeva koji će izostati zbog parnih kartona, kao i igrača odbrane Vanča Šikova. To bi mogla da bude prva pozitivna naznaka za selektora Mihajlovića u „podizanju celog sistema“ nakon belgijskog zemljotresa usred Beograda. Uz to ide i konstatacija da je selektor Hrvatske Igor Štimac više bio zadovoljan pobedom Belgijanaca, nego li onim što je njegov tim odradio na stadionu „Filip drugi“, što dovoljno govori koliko je izazovna predstojeća utakmica u Skoplju.

U slučaju poraza Makedoncima će ostati samo uloga tima za (ne)očekivane ishode do kraja kvalifikacija. Selektor Janevski sada je u poziciji da za kratko vreme „odbrani“ tim od sportske javnosti u Makedoniji koja je od euforičnosti dopala u situaciju prizemljenja i prihvatanja realnosti. To bi moglo da ponovo dobije euforične obrise u slučaju da Makedonija pobedi Srbiju, ali to kako se očekuje u Skoplju neće biti nimalo lako zbog toga što je Srbija pretrpela poraz od Belgije, ali i zato što je objektivno 23, a Makedonija blizu stotog mesta na listi FIFA. Zato će sutrašnja utakmica za Mihajlovića biti istinska provera da li njegov tim može da ostane u igri za jedno od dva mesta koje vode u Brazil, a za to će biti neophodna pobeda i ništa drugo.

– Prednost Srbije može da bude veći fond igrača i bolja fizička spremnost. Na strani Makedonije je publika, mada je euforija drastično opala posle poraza u petak. No, treba očekivati opet pun stadion. Biće dosta navijača iz Srbije. Izazov će i za jedne i za druge biti samo pobeda jer jedan bod s obzirom na to kakva je situacija u grupi mogao bi samo da dovede do preranog razrešenja svih dilema ko će na SP u Brazil – ocenjuje za Danas Milorad Stojmanovski, sportski novinar iz Skoplja.

Iz ugla srpske reprezentacije, bilo bi možda najbolje da ona na stadionu „Filip drugi“ odigra poput Belgijanaca u Beogradu koliko je to moguće, jer prema najavama iz makedonskog tabora Janevski će insistirati na ofanzivnoj igri. Napad će predvoditi Ibraimi, a tu su i Tričkovski i Ristić. Ibraimi je postigao svoj prvi gol u reprezentaciji baš protiv Hrvata i u odličnoj je formi, kao i Ristić koji je prikazao odličnu partiju u petak uveče. Gosti iz Zagreba su pokvarili rođendansko slavlje ministarki policije Gordani Jankulovskoj, koja se nadala pobedi. U utorak ćemo znati ko od makedonskih zvaničnika slavi rođendan i u kakvoj fudbalskoj atmosferi će ga proslaviti kao navijač „crveno-žutih“, ovoga puta u komšijskom iskupljenju dve reprezentacije koje se dobro poznaju.

Karata za centralne tribine odavno nema. Može se pronaći još po koja za mesta koja se nalaze iza golova na Istoku i Zapadu. Srpska reprezentacija danas stiže u Skoplje i očekuje se da selektor Mihajlović održi tokom večeri jedan trening.

Tri slavlja pa remi

Pod nazivom Srbija naša reprezentacija samo jednom je igrala protiv Makedonije i to u februaru 2008. godine kada je u Skoplju bilo 1:1. Pod imenom SRJ naša reprezentacija se tri puta sastala sa „crveno-žutima“, dva puta u septembru 1999. godine u okviru kvalifikacija za EP kada je u Beogradu pobedila sa 3:1, dok je u Skoplju slavila sa 4:2. U prijateljskoj utakmici februara 2000. godine u Skoplju bilo je 2:1 za Jugoslaviju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari