U našem kolektivu 270 radnika, među kojima je najviše tkača, prelaca, električara, ali i inženjera, četrnaest meseci nisu primili platu niti bilo koju drugu nadoknadu – tvrdi Slobodan Mladenović, predsednik UGS Nezavisnost Tekstilnog kombinata „Leteks“, najstarije firme na jugu Srbije.

U našem kolektivu 270 radnika, među kojima je najviše tkača, prelaca, električara, ali i inženjera, četrnaest meseci nisu primili platu niti bilo koju drugu nadoknadu – tvrdi Slobodan Mladenović, predsednik UGS Nezavisnost Tekstilnog kombinata „Leteks“, najstarije firme na jugu Srbije.
Kako obećanja nisu ispunjena, 650 nekadašnjih članova ove firme vodi sudski spor milionske vrednosti. Između ostalog, traže nadoknadu zarada, uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje i namirenje drugih obaveza. Nedavno je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa Zoricom Gajić iz Beograda kojoj je Agencija dala nekoliko rokova da ispuni ugovor kojim je predviđeno pokretanje proizvodnje, obezbeđenje minimalnih uslova rada i redovniju isplatu zarada. Inače, radnici Leteksa su mesecima gotovo neprekidno štrajkovali ispred kapija firme, jer im obezbeđenje nije dozvolilo da uđu u fabrički krug, a nekoliko radnika je i obezbeđenje bivše vlasnice fizički napalo.

Spora privatizacija

U leskovačkoj opštini, prema podacima Agencije za privatizaciju, do sada je privatizovano 47 preduzeća. U 46 slučajeva sprovedan je metod javne aukcije, a u Farmaceutskoj industriji Zdravlje promena je obavljena na tenderu. Prodaja ovih kolektiva na javnoj aukciji obavljena je za 18.956.000 evra, dok je Zdravlje ad dobilo većinskog vlasnika za 3,5 miliona evra. U narednim mesecima trebalo bi da se obavi promena vlasničke strukture u još 27 firmi. Inače, zbog nepoštovanja obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore u 11 kolektiva.

Leteks, nekada ponos grada na Veternici, privatizovan je 30. novembra 2006. godine za 40 miliona dinara, što se smatralo vrlo niskom cenom, ali je namera bila da se, ipak, oživi ovaj nekadašnji gigant u kome je pre dvadesetak godina radilo više od 2.500 radnika.
Novinari koji su proteklih dana obilazili fabriku Leteks zatekli su prazne, ruinirane i opustošene hale bez mašina. U sadašnjim okolnostima, mnogi analitičari ocenjuju da je sudbina Leteksa krajnje neizvesna i da je slamka spasa pomoć države.
Zastupnik Agencijskog fonda Stanko Marjanović ocenjuje da je donedavna vlasnica Leteksa otuđila 29 odsto kapitala iako je u prvoj privatizacionoj godini mogla da proda samo deset procenata. U vlasništvu Leteksa, na primer, više nije pogon Crvene zvezde, a ocenjuje se da je jedino kupila dvadesetak mašina među kojima je bilo dosta polovnih, a njihova vrednost se procenjuje na oko 70.000 evra.
Posle raskida kupoprodajnog ugovora, nedavno su lišeni slobode vlasnica kolektiva Zorica Gajić i Stanimir P. iz Grdelice zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i oštećenja poverilaca. U toku minule godine, prema policijskom saopštenju, Zorica Gajić je prodala deo imovine d.o.o. Leteks bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, što je u suprotnosti sa odredbama ugovora o prodaji društvenog kapitala preduzeća Leteks. Zorica Gajić je prodala osnovna sredstva minule godine za oko 1,2 miliona dinara, ali za to nije uplaćen porez na dodatu vrednost, pa je tako oštećen budžet Republike Srbije. Prema saopštenju policije, Zorica Gajić i Stanimir P. izvršili su i krivično delo oštećenja poverilaca, jer su ove godine preneli celokupnu imovinu i osnovna sredstva na d.o.o. Leteks iako su znali da je kolektiv nesposoban za plaćanje obaveza zbog blokade žiro računa. Tako se dogodilo da poverioci nisu mogli da naplate svoja potraživanja, kao i Akcijski fond Republike Srbije, kome je posle raskida ugovora o prodaji društvenog preduzeća kapital Leteksa preneto pravo na prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari