Nema nikakvih podataka da li je novcem iznetim na Kipar tokom devedesetih finansirano skrivanje haških optuženika. Kao jednu od mera pronalaska haških optuženika, država se odlučila na zamrzavanje računa haških optuženika pre tačno dve godine, ali bez rezultata, jer se nijedan od preostale šestorice najtraženijih begunaca nije našao u Haškom tribunalu.

Nema nikakvih podataka da li je novcem iznetim na Kipar tokom devedesetih finansirano skrivanje haških optuženika. Kao jednu od mera pronalaska haških optuženika, država se odlučila na zamrzavanje računa haških optuženika pre tačno dve godine, ali bez rezultata, jer se nijedan od preostale šestorice najtraženijih begunaca nije našao u Haškom tribunalu.
Izvor Danasa u Haškom tribunalu tvrdi da su računi Slobodana Miloševića i njegovih saradnika zamrznuti još maja 1999, kada je Tribunal podigao optužnicu protiv njega.

G17 Plus demantuje Batića

Stranka G17 Plus insistira da Specijalno tužilaštvo i svi nadležni organi što pre ispitaju navode iz krivične prijave koju je protiv lidera te stranke Mlađana Dinkića podneo predsednik DHSS Vladan Batić. U saopštenju G17 Plus navodi se da nema nikakvog osnova za pokretanje postupka protiv Dinkića i da ta stranka očekuje da će Specijalno tužilaštvo odbaciti tu krivičnu prijavu, dok će Batić morati na sudu da odgovara zbog širenja lažnih vesti, klevete i lažnog prijavljivanja. G17 Plus navodi da je Dinkić, kao guverner Narodne banke Jugoslavije, inicirao da nadležni organi sprovedu istragu i pokušaju da vrate novac koji su predstavnici režima Slobodana Miloševića iznosili na Kipar, kao i da tužilaštvo nije procesuiralo krivične prijave koje je tokom 2001. i 2002. podneo MUP Srbije, u vreme kada je Batić bio ministar pravde.

– Od tada nisu mogli da koriste ta sredstva, ali postoji mogućnost da se u Rusiji nalazi tim za skrivanje haških optuženika, jer iz banaka u Moskvi nikada nismo dobili nikakve informacije u vezi s ovim – kaže naš sagovornik.
Da priča o podršci iz Rusije nije bez osnova svedoči i zahtev Tužilaštva Haškog tribunala Rusiji da izruči Vlastimira Đorđevića, ali i tvrdnja Tužilaštva za ratne zločine da je njegova supruga Stojka Đordević ovlašćena na njegov račun i da novac upućuje u Rusiju. Rusija je nedavno demantovala da se Đorđević krije u Rusiji.
Po predlogu Tužilaštva za ratne zločine 23. marta 2005, istražni sudija Veća za ratne zločine doneo je odluku da se zamrznu računi 13 haških optuženika. Od tada, čak sedmorica su se dobrovoljno predala Haškom tribunalu, pa su im računi odmrznuti. Računi su odmrznuti bivšem zameniku komandanta specijalne brigade policije Republike Srpske Ljubomiru Borovčaninu, nekadašnjem pomoćniku komandanta za bezbednost u Drinskom korpusu Vujadinu Popoviću, pripadniku srpskih snaga u BIH Goranu Borovnici, vođi paravojne formacije „Beli orlovi“ Milanu Lukiću i njegovom rođaku Sredoju Lukiću, članu te grupe, nekadašnjem potkomandiru vojne policije Draganu Zelenoviću, policijskom generalu Sretenu Lukiću i vojnom generalu Nebojši Pavkoviću.
Mere zamrzavanja računa u Srbiji ostale su na snazi za bivšeg predsednika Republike Srpska Krajina Gorana Hadžića, generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, generala VRS Ratka Mladića, nekadašnjeg člana Kriznog štaba Autonomne regije Krajina Stojana Župljanina i policijskog generala Vlastimira Đorđevića. Prema nezvaničnim informacijama, svi računi haških optuženika ispražnjeni su pre 2000. i pada Slobodana Miloševića s vlasti.
Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za Danas da niko od haških optuženika ne prima novac preko računa, jer su zamrznuti.
Bivši ministar pravde Vladan Batić podneo je juče krivičnu prijavu protiv predsednika G17 Plus Mlađana Dinkića, Dušana Lalića, Nikole Živanovića i Mladena Spasića. Kako je objasnio, Dinkić i „članovi njegove ekspertske grupe“ nisu, tokom poseta Kipru, obaveštavali o svojim saznanjima o državnom novcu ni tadašnju vladu SR Jugoslavije, ni komisiju Vlade Srbije za ispitivanje finansijskih zloupotreba. Batić tvrdi da su izvršioci iznošenja i pranja novca iz Srbije „ljudi od najvećeg Miloševićevog poverenja“ – pokojni Jovan Zebić, Mihalj Kertes i Nikola Šainović, a da je „scenarista cele priče Borka Vučić“
– Ona je sa nekadašnjim guvernerom Nacionalne banke Kipra Aksentiosom Aksentiuom i još nekima napravila sinopsis da se na ime naših državljana, bez njihovog znanja, registruju of-šor kompanije kojima bi se prikrilo pranje novca – tvrdi Batić. On dodaje da Dinkić nije preduzeo ništa da vrati pare.
Batić za Danas kaže da se iz krivične prijave protiv Dinkića, koju je juče predao specijalnom tužiocu, ne vidi da li je novcem sa Kipra finansirano skrivanje haških optuženika.
– Trag novca ne može da se prati, jer su pare sa Kipra išle ka Bejrutu, Kini, Moskvi, Južnoj Africi i Tadžikistanu. A gde su i šta je s tim novcem tamo rađeno, sam bog zna – rekao je Batić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari