Sa izuzetkom Srpske pravoslavne crkve, tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji tvrde da neće javno komentarisati „Paradu ponosa“ koja bi 10. oktobra trebalo da se održi u Beogradu.

Iako organizatori gej parade očekuju da se SPC ove godine neće javno protiviti, pre svega zbog javne podrške koju je ovom skupu dao predsednik Srbije Boris Tadić, u vrhu SPC smatraju da je Crkva dužna da kaže svoju reč. U visokim crkvenim krugovima tvrde da nije bilo nikakvih „dogovora“ s državnim vlastima u vezi s „prećutkivanjem“ gej parade, ali zasad niko pouzdano ne zna da li će se SPC oglašavati do 10. oktobra.

Patrijarh srpski Irinej je sredinom jula odbacio mogućnost da SPC i on lično podrže „Paradu ponosa“. Na novinarsko pitanje da li bi pristao da se sastane sa gej aktivistima i podrži njihova zalaganja za održavanje parade u Beogradu, odgovorio je: „Ni u ludilu“.

U Kabinetu patrijarha srpskog Danasu je rečeno da se stav SPC u vezi s gej paradom nije promenio od prošle godine i da je i dalje „na snazi“ saopštenje člana Svetog arhijerejskog sinoda i portparola SPC vladike bačkog Irineja. On je 18. septembra 2009. preko sajta SPC poručio da se „SPC i tradicionalne crkve i verske zajednice protive pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ono vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprikosnovenost dostojanstva ličnosti“. Pozivajući se na reči arhimandrita Justina Popovića, vladika Irinej je tada naglasio i da „hrišćanima nije dopušteno obarati zabludu primoravanjem i nasiljem, nego ubeđivanjem, rečju i krotošću obavljati spasenje ljudi“.

SPC je, doduše, prošle godine imala dva saopštenja u vezi s najavljenom pa otkazanom gej paradom u Beogradu. Dva dana pre saopštenja vladike bačkog, preko sajta SPC, mitropolit crnogorsko-primorski, tadašnji zamenik pokojnog patrijarha Pavla i predsedavajući Sinoda, između ostalog, poručio je da je „Povorka ponosa“ u stvari povorka srama, povorka Sodome i Gomore i potvrda one narodne: „Ko se Boga ne boji, ni ljudi se ne stidi“„.

Milutin Novaković, sekretar Beogradske nadbiskupije, izjavio je za Danas da se Rimokatolička crkva ni na koji način ne bavi ovom manifestacijom i da je neće javno komentarisati. Novaković ističe da se „Katolička crkva nije izjašnjavala ni povodom gej parade u Rimu, jedino je bilo važno da povorka ne prolazi kroz sam Vatikan, jer Trg svetog Petra, na kojem se okupljaju hodočasnici, nije mesto za takve manifestacije“.

Svoj stav povodom predstojeće beogradske gej parade „Da šetamo zajedno“, kako je Danasu potvrđeno, neće javno iskazivati ni Jevrejska zajednica Srbije, Islamska zajednica Srbije i IZ u Srbiji. Pripadnicima IZ laknulo je što, za razliku od prošlogodišnje najavljene parade, ovogodišnja „Povorka ponosa“ ne pada u vreme trodnevne proslave Ramazanskog bajrama. Pripadnici IZ u Srbiji kažu da gej parada za njih u ovom trenutku nije „tema“, imajući u vidu situaciju u Novom Pazaru, ali i činjenicu da je tu manifestaciju podržala vlast.

Osim što je nedelja i u hrišćanskim crkvama „crveno slovo“, 10. oktobra obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja.

Privođenje neistomišljenika

Srpski sabor Dveri optužuje vlasti u Srbiji da u pripremi gej parade 2010. sprovodi „policijsko-okupacione mere“, koje se graniče s „diktaturom“. Kao primer, Dveri navode nedavno privođenje Ivana Ivanovića, predstavnika udruženja Naši iz Aranđelovca, po prijavi Kvirije iz 2008. „Ivanović je tada optužen za govor mržnje zato što je plakatima obznanio ono što je Kvirija pisala i objavljivala na svom sajtu“, saopšteno je iz Dveri.

Povorka kreće iz parka Manjež

– Parada ponosa trebalo bi da se održi 10. oktobra u Beogradu pod nazivom „Da šetamo zajedno“, najavili su juče organizatori skupa Gej-strejt alijansa, Kvirija centar i Grupa za podršku gej-muškarcima iz Novog Sada. Okupljanje je najavljeno u parku Manjež, a povorka će se kretati ulicama: Nemanjinom do zgrade Vlade Srbije, zatim Kneza Miloša, Masarikovom, da bi se skup završio žurkom u Studentskom kulturnom centru. Organizatori povorke poručuju da će to biti „miran i nenasilan javni skup na kome će pokazati da lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe u Srbiji mogu slobodno i bez straha da prošetaju ulicama Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari