Bez podrške za reizbor dekanice Ljiljane Marković 1Foto: Stefana Savić

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta nije podržalo kandidaturu aktuelne dekanice LJiljane Marković za još jedan mandat na čelu tog fakulteta, pošto je deo nezadovoljnih članova napustio sednicu u sredu i time uskratio kvorum, saznaje Danas.

Ova tačka bila je na dnevnom redu i prethodne sednice NN veća, koja, međutim, nije održana upravo zbog nedostatka kvoruma.

Neposredno pred tu sednicu u javnosti se pojavio dopis Slobodnog akademskog aktiva Filološkog fakulteta u osnivanju, koji je pozvao LJiljanu Marković da odustane od kandidature, članove NN veća da je ne podrže, a Savet Fakulteta da je ne izabere za dekanicu. Ko stoji iza pomenutog dopisa nismo uspeli da saznamo, a to je nepoznanica i za jedan broj zaposlenih sa kojima smo razgovarali. Dopis je, kako nam je rečeno, kružio po fakultetu i na kraju dospeo i do medija.

Da je plasiran sa ciljem da se spreči reizbor aktuelne dekanice svedoči činjenica da su u dopisu navedeni propusti u radu Filološkog fakulteta, konstatovani u izveštaju Državne revizorske institucije, koji je na sajtu te institucije objavljen još krajem prošle godine. Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Filološkog fakulteta u 2017. godini je konstatovao da je Ministarstvo prosvete dodelilo iz budžeta Filološkom fakultetu skoro 174 miliona dinara više od potrebnih sredstava za plate, koje je fakultet za to potrošio umesto da novac vrati u budžet. Fakultetu se, između ostalog, spočitava i što je za poklone za 8. mart isplaćeno preko pet miliona dinara, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o budžetu.

U dopisu Slobodnog akademskog aktiva se apostrofira deo iz izveštaja DRI sa podacima koliko je svakom zaposlenom isplaćeno u 2017. godini. Pet osoba na vrhu spiska imalo je neto godišnja primanja od 5.900.776, 5.896.220, 4.048.420, 3.863.968 i 3.582.585 dinara, odnosno prosečna mesečna primanja od 491.731, 491.351, 337.368, 321.997 i 298.548 dinara. Ta primanja, kako se navodi, ostvarena su na osnovu višemilionskih „autorskih honorara“ isplaćenih preko osnovne plate.

LJiljani Marković se prebacuje i što nije podnela ostavku na mesto dekana kada je 2018. izabrana za gradskog odbornika na listi SNS, niti se odrekla odborničke funkcije. Deo zaposlenih na Filološkom fakultetu ukazuje da je Marković prekršila Statut Univerziteta u Beogradu koji propisuje da „dekan ne može biti lice izabrano, postavljeno ili imenovano na funkciju u državnom organu, organu autonomne pokrajine ili lokalne samouprave“.

S druge strane, u Agenciji za borbu protiv korupcije rečeno je Danasu da nema zakonskih smetnji da dekan fakulteta, uz saglasnost Agencije, istovremeno vrši javnu funkciju odbornika Skupštine grada Beograda, jer navedena situacija, sama po sebi, ne predstavlja sukob interesa.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, upravo se na ovo mišljenje pozivao sekretar Filološkog fakulteta na sednici u sredu, s obzirom da je jedan broj članova NN veća insistirao da dekanica krši Statut Univerziteta. Naš list više puta je tražio komentar LJiljane Marković, a juče i od sekretara Filološkog fakulteta, ali nam se niko nije javio. Ni struja koja je protiv reizbora dekanice ne želi javno da govori.

Da Fakultet ima hroničan problem sa nedostatkom kvoruma za održavanje sednica veća poznato je od ranije, a upravo je to svojevremeno bio razlog zbog koga je jedan profesor štrajkovao glađu, pošto je više od pola godine čekao raspisivanje konkursa za izbor redovnog profesora, za koji je ispunio uslove. Naš izvor kaže da uprava praktično nema načina da natera zaposlene da redovno dolaze na sednice fakultetskih organa.

Za i protiv

Zanimljivo je da je većina katedri podržala kandidaturu Markovićeve, ali da i na nekim od njih ima protivnika. Upućeni tvrde da se situacija sa Filozofskog, na kome takođe postoje velike podele, „prelila“ na Filološki, a kao pozadinu navode raniji spor koji je nastao oko kandidata za profesora emeritusa tog fakulteta.

Ispravili greške

Na sajtu Filološkog fakulteta objavljen je Poslerevizioni izveštaj o merama ispravljanja, u kojem je DRI konstatovala da je Fakultet na većini primedbi odgovorio na zadovoljavajući način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari