U juče objavljenom izveštaju radničkog statističkog biroa navodi se da je samo u februaru u Americi bez posla ostala 651.000 radnika. Da je zemlja duboko utonula u ekonomsku krizu pokazuje i podatak da je stopa nezaposlenosti na nacionalnom nivou prošlog meseca dostigla 8.1 odsto u odnosu na januaraskih 7.6 odsto, što je najveći procenat u proteklih 25 godina.

Od početka recesije u decembru 2007. ugašeno je 4.4 miliona radnih mesta, a očekivanja ekonomista su da će se takav trend nastaviti ne samo ove nego i naredne godine. Pojedini ekonomisti očekuju da bi moglo doći do ukidanja ukupno dva miliona radnih mesta i da bi stopa nezaposlenosti mogla da bude čak 10 odsto do trenutka kada počne proces ekonomskog oporavka.

Ekonomista Stjuart Hofman kaže da je februar četvrti uzastopni mesec u kojem je zabeležen ogroman broj gašenja radnih mesta, što samo pokazuje surovost i širinu ekonomske krize. Ekonomista u Banci Amerike Miki Levi kaže da se zemlja trenutno nalazi na najgorem stupnju gubitka radnih mesta, ali i ubrzanih kontrakcija bruto društvenog proizvoda.

Radnici od Njujorka do Floride iz gotovo svakog sektora ekonomije pogođeni su smanjenjem plata, te nema mesta na kojem nisu vidljive posledice ekonomske krize, kaže Hofman. „Radnici u gotovo svakoj grani industrije suočeni su sa opasnošću od gubitka radnog mesta, osećaju se potpuno nesigurno povodom toga da li će opstati i šta će njihova kompanija preduzeti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari