U kompaniji Zdravlje Actavis, koja slovi za najuspešniju u leskovačkom kraju, najavili su da će 194 radnika za nekoliko dana biti zvanično proglašena tehnološkim viškom, pa će tako, u stvari, bez posla ostati svaki peti zaposleni.

– Svi koji ostanu bez posla dobiće 300 evra po godini radnog staža, što je više od zakonske obaveze – navodi se u saopštenju leskovačke farmaceutske kuće, koja je od pre nekoliko godina deo islandskog Aktavisa.

Povodom najnovijih dešavanja u Zdravlju, predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Jablaničkog okruga saopštilo je da je od privatizacije Zdravlje napustilo više od 1.300 zaposlenih i da je istovremeno zatvoren jedan broj poslovnih jedinica, kao i da je u trenutku promene vlasničke strukture u ovoj farmaceutskoj kući radilo 2.066 radnika.

– Ovakva najava otpuštanja nije samo oblik socijalno neodgovornog ponašanja, većpredstavlja vrlo opasan i rizičan postupak, pogotovo u sredini kakvu predstavlja nerazvijeni jug Srbije – ocenjuje Jovica Nedeljković, sekretar Veća samostalnog sindikata šest opština Jablaničkog okruga.

Dok Sindikat poziva najodgovornije u kompaniji, ali i lokalnoj samoupravi, da se stane na put masovnom otpuštanju radnika, u Zdravlju podsećaju da je jedan broj radnika od onih koji su napustili kompaniju formirao svoje preduzeće, a neki su u novom kolektivu angažovani na poslovima leskovačke farmaceutske kuće.

Leskovački proizvođačnedavno je najavio da se iduće godine očekuje povećanje proizvodnje sa sadašnjih 45, na čak 71 milion evra, a posle dobijanja sertifikata GMP, koji omogućava transfer 242 nova proizvoda, ova kuća biće prisutna na tri kontinenta, uključujući i tržište Evropske unije.

 

Otpremnine

U trenutku privatizacije, fabrika je imala 2.066 zaposlenih i pogone u Leskovcu, Bosilegradu, Lebanu i Medveđi. Posle otpremnine koja je radnicima nuđena u tri navrata za dobrovoljni odlazak (najpre 250, zatim 400 i na kraju 700 evra po godini staža), broj zaposlenih je prepolovljen. U poslednjih pet godina, ovde su investirana oko 33 miliona evra, 50 procenata više nego što je bila ugovorna obaveza, koju su preuzeli Islanđani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari