Dok je za javnost u našoj zemlji jedina dilema gol razlika s kojom će Partizan dočekati revanš drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, sledeće nedelje u Beogradu, fudbaleri crno-belih o sutrašnjem gostovanju poluamaterskoj ekipi Rila, u istoimenom velškom gradiću, govore i razmišljaju kao da idu na veliki Mančester junajted.

Ne zato što se boje domaćina, koji sami ovaj dvomeč doživljavaju kao istorijski događaj za svoj klub, ili strahuju od atmosfere na stadiončiću (sa svega 3.800 mesta) udaljenom sat vremena od legendarnog Old traforda, već zbog „milion“ puta potvrđene istine da danas svi znaju da igraju fudbal, rezultatske rasterećenosti i ogromnog motiva protivnika, činjenice da će Moreiri i timu ovo biti prva takmičarska utakmica posle, nikada kraćih, priprema i novih lica u startnoj postavi iz prošle sezone (Krstajić, Kleo).

– Ne znam zašto se u domaćim medijima toliko potencira priča o dvostrukim zanimanjima igrača Rila. Hoće neko da mi kaže kako će nam se ti konobari, čuvari, učitelji i ostali skloniti s terena ili nas skrštenih ruku pustiti da im punimo mrežu? Naravno da neće. I ne treba. Ubeđen sam da će se iskidati od želje da pokažu zašto su ubedljivo osvojili šampionat Velsa, a ostrvski fudbal je toliko jak i popularan, baš kao što ćemo mi morati da se oznojimo ako hoćemo spokojniji da dočekamo utakmicu na našem stadionu. Današnji fudbal ne poznaje lake utakmice i rivale – ozbiljan je Mladen Krstajić, tridesetpetogodišnji defanzivac tima iz Humske, koji se od juče nalazi u Evlou, mestašcetu na pola sata vožnje od poprišta uvodne bitke crno-belih za prestiž i milionsku zaradu koju donosi proboj u evropsku klupsku elitu.

Isto rezonuje i njegov kolega štoper Goran Gavrančić, koji kao i on ima prilično iskustvo igranja u Ligi šampiona, iz vremena dok je nosio dres kijevskog Dinama.

– Bez obzira na to čime se bave fudbaleri Rila, oni su osvojili prvenstvo Velsa i pokazali da znaju da igraju fudbal. U Velikoj Britaniji deca rano počinju da trče za loptom, baš kao i kod nas. Nikako ih ne smemo potceniti, jer bi svaka nadmenost mogla skupo da nas košta. Nadam se da ćemo ozbiljnim stavom i igrom doneti iz Velsa rezultat koji će nam dati sigurnost za drugu utakmicu i da ćemo već tada uhvatiti ritam za pohod ka Ligi šampiona. Velšani su čvrsti, uporni, igraju do poslednjeg minuta, forsiraju skok igru, organizovani su i traže šanse u prekidima, ali i Partizan ima dovoljno svojih aduta – drži budnost u svojim redovima jedan od puno korpulentnih i skočnih fudbalera u nikada višoj ekipi crno-belih, koja ni zbog tog detalja ne bi trebalo da ima nerešivih problema u vazdušnim dvobojima sa Rilom.

Ivan Obradović nema godine ovog dvojca, ali zna za rizike opuštene logike.

– Možda igrači Rila nisu na tehničkom nivou kao mi, ali su fizički jaki i daće maksimum ne bi nas prošli. Moramo biti koncentrisani i jaki kao kolektiv, jer to je jedini put koji vodi ka pobedi – tvrdi mladi levi bek, kojeg je klub baš zbog uspeha u kvalifikacijama za LŠ još neko vreme ostavio u Partizanu, ali koji se možda neće naći među starterima u prvih 90 minuta odmeravanja snaga sa Rilom.

Prognostičari predviđaju kišu

Ako je verovati tamošnjim meteorolozima, našeg šampiona očekuje pravo englesko vreme u sutrašnjoj utakmici – prijatnih 20 stepeni i kiša. Ono što je sigurno da će ga s tribina gledati samo 3.000 ljudi, koliko je kupilo karte po ceni od 15 funti.

U odelima na Ostrvo

Ugledajući se na najveće evropske klubove Partizanovi igrači i stručni štab na put su otišli u elegantnim, samo za evropska gostovanja, šivenim odelima. Za manekenski izgled Diare, Klea, Ljajića i ostalih pobrinula se kompanija Zekstra, čiji je vlasnik predsednik crno-belih Dragan Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari