U Hag su juče pre podne otputovala četvorica lekara iz Srbije koje će sačekati holandske kolege i omogućiti im da tokom dana bolničkim aparatima pregledaju Ratka Mladića, rekao je za Danas advokat Miloš Šaljić, pravni savetnik tima za odbranu bivšeg komandanta VRS, optuženog za genocid u Srebrenici. Šaljić očekuje da se jedan broj pregleda Mladića obavi i van pritvora, zbog neophodnih dijagnostičkih procedura.

 Upitan zašto lekari iz Srbije nisu otputovali prekjuče, kako je najavljivano, Šaljić kaže da je do odlaganja došlo zbog „obezbeđivanja uslova“ za posetu.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je za Danas da je četvorici specijalista iz Beograda, u skladu sa zahtevom branilaca i po odobrenju Sekretarijata ovog suda, omogućeno da pregledaju haškog optuženika. Prema njenim rečima, pregledi se obavljaju u pritvoru, u prisustvu lekara koji inače brinu o zdravlju pritvorenika, pri čemu doktori iz Srbije nemaju pravo da određuju „tretmane“ lečenja. Jelačićeva je podsetila na pravilo suda da se ne iznose detalji o zdravstvenom stanju optuženika pošto su lekarski pregledi poverljive prirode.

Kako je istakla Jelačić, lekari iz Beograda mogu da o svojim nalazima obaveste Sekretarijat Tribunala, službu zaduženu za čuvanje pritvorenika, kao i medicinsko osoblje u pritvorskoj jedinici.

Advokat Šaljić je ranije za Danas rekao da mišljenje lekara iz Beograda može da posluži timu odbrane kao osnov za zahtev da Mladića pregledaju međunarodni eksperti i da utvrde da li je on zdravstveno sposoban za suđenje. Informacije o zdravlju bivšeg komandata VRS, od njegovog transfera u Hag krajem maja, posle 16 godina skrivanja, bacile su u drugi plan suđenje koje još nije počelo. Prema dostupnim informacijama, u pritvoru je Mladiću operisana kila i preležao je upalu pluća, a tokom bekstva je imao dva moždana udara.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović, ranije je saopštio, da su na zahtev Mladićevih branilaca, u Hag upućeni kardiolog, pulmolog, neurolog i psihijatar, svi sa VMA.

Bramerc šalje izveštaj UN

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poslao je juče Savetu bezbednosti UN šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, izjavio je medijima Bramercov specijalni savetnik Frederik Svinen. Prema Svinenovim rečima, izveštaj bi trebalo da bude poverljiv do 7. decembra, kada će Bramerc zvanično predstaviti u SB UN. Bramerc je tokom prošlonedeljnog boravka u Beogradu poručio da Tribunal nema novih uslova za Srbiju. Istraga o skrivanju Ratka Mladića, kako je saopšteno, jeste tema, ali spada u tehničke aspekte saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari