Neslavno iskustvo iz prošle bitke za Ligu šampiona, štedljiviji klupski budžet, „viđeni“ odlasci nekoliko važnih prvotimaca i gubitak povlašćenog statusa u presudnim fazama kvalifikacija za Ligu šampiona, promenili su „ploču“ u Partizanu na početku priprema. Prvi put posle dugo vremena nije bilo gromoglasne najave pohoda na Evropu. Realno, glasno i jasno akcenat je bačen na domaća takmičenja, u kojima već tri godine traje dominacija crno-belih.


– Prošla sezona bila je jedna od najtežih u istoriji Partizana. Klupski izbori, dve promene trenera i sve što ih je pratilo bili su velika škola za sve nas. Čekali smo i sačekali svoju šansu u prvenstvu, mada mislim da smo i u Kupu mogli do trofeja. Sada imamo pravu atmosferu u klubu, najbolje uslove za rad u zemlji i Stanojevića, koji će tri, četiri godine voditi ekipu. Dovoljno za osvajanje duple krune. Ko misli da je to nemoguće, onda mu i nije mesto među nama – igračima se, po protokolu, prvi obratio predsednik srpskog šampiona Dragan Đurić, koji je u Zemunelo došao u društvu visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije i potpredsednika kluba Branka Ružića.

Perspektivnom treneru Aleksandru Stanojeviću, mesec dana pred priključivanja „parnog valjka“ trci za kontinentalnu elitu i kasnije, verovatno, prestrojavanje u trku za Ligu Evrope, najvažniji su „slaganje“ ekipe i igre za izazove na svim frontovima.

– Voleo bih da svi imamo veliku ambiciju, pre svega vi igrači i da nas mimoiđu problemi s povredama. Ostalo ćemo u hodu rešavati – traži i nada se Partizanov strateg u poslednjih sedam kola hičkokovskog raspleta minulog šampionata, koji na papiru trenutno ima 32 igrača za sezonu 2010/11.

Pitanje je, međutim, ko će od njih zaista početi odbranu trofeja. Ko će s tog početnog spiska biti prodat, ko ustupljen drugim klubovima ili vraćen u omladinski pogon ili klupsku filijalu Teleoptik, a ko pojačati ekipu. A u njoj više neće biti golmana Božovića – Mladena (prešao u Videoton) i Darka (istekao mu ugovor), kao i desnog beka Srđe Kneževića (Legija). Sva je prilika ni centralnog veznog Almamija Moreire, kojem je odobreno kašnjenje na pripreme zbog pregovora sa (upravi nepoznatim) novim klubom. Napadač Kordova Kleo ostaje u Beogradu, ali tek prekosutra nastavlja sa radom (privatne obaveze). Zbog sređivanja papirologije sa Sošoom kasni i pozajmljeni desni bek Ivan Stevanović.

Krstajić: Budimo realni

– Moramo biti realni. Partizan ima kvalitetan tim i igrače za budućnost, ali nema budžet potreban za ozbiljan napad na Ligu šampiona. Ni da nemamo finansijskih problema ne bi nam bilo lako da napravimo taj ogroman korak. Naravno, borićemo se najviše što možemo. Najbitnije je da ne razočaramo navijače – objektivan je kapiten i najiskusniji igrač Mladen Krstajić.

Dva testa pre Austrije

Pre selidbe u Austriju, crno-beli će odigrati dva test meča. Jedan između sebe, u petak na svom stadionu, a drugi u nedelju, na istom mestu, najverovatnije sa Rabotničkim iz Makedonije. Ovi dueli i treninzi pre toga biće rešeto za brojne klince priključene prvom timu, od kojih će samo oni najubedljiviji otići na drugu fazu priprema (24. jun – 6. jul) i biti u konkurenciji za četiri provere podno Alpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari