Prvi put od početka ove sezone fudbaleri Partizana rasterećeni, gotovo opušteni putuju na jedno evropsko gostovanje. Kako su porazom od Briža u prošlom kolu prokockali i teoretsku priliku da se domognu proleća u Ligi Evrope, a pobedom u subotnjem večitom derbiju znatno popravili šanse za odbranu nacionalnog šampionskog znamenja i vratili rezultatski mir u finišu jesenjeg dela prioritetnijeg prvenstva, crno-beli bez opterećenja danas odlaze na sutrašnji meč pete runde J grupe sa francuskim Tuluzom.

– Svi žele pobede i uspehe, najlepše je posle pozitivnih rezultata, ali ne može se ni uvek dobijati. Pošto ne možemo u sledeću fazu Lige Evrope, okupirani smo obavezama u prvenstvu. Odbrana titule nam je najvažnija u ovom trenutku. Ali, to ne znači da nosimo belu zastavu u Tuluz. Nema predaje. Francuzi imaju, istina, kvalitetniji tim od našeg. Igraju nešto drugačiji fudbal i kao većina ekipa sa Zapada kažnjavaju i najsitniju grešku. Sposobni su da ni iz čega, sa samo dva-tri šuta dođu do trijumfa. Uvek nas nekako izvaraju. Tako je, barem, do sada bilo. Ali, i tome mora doći kraj jednom. Tradicije su tu da bi se prekidale. Borićemo se do kraja – realno procenjuje golman „parnog valjka“ Mladen Božović, koji je posle slabijih odbrana na početku sezone i privremenog pomeranja sa gol linije na putu povratka u prolećnu formu.

Nijedan od najzapaženijih aktera derbijevskog slavlja Ljubomir Fejsa ne deli velika obećanja pred drugih sat i po sa Žinjakom i ostalima, samo prenosi kolektivnu rešenost da se pruži maksimum u pretposlednjem ovogodišnjem pokušaju prekida serije od 11 uzastopnih poraza u u takmičenju po grupama nekada Lige UEFA, a sada Lige Evrope.

– Prvenstvo nam je daleko bitnije, ali nije nam nevažno kakav ćemo utisak ostaviti u Tuluzu. Pred nama je još jedna teška evropska utakmica, sasvim drugačija od domaćih, u kojoj nemamo šta da izgubimo. Daćemo sve od sebe, pa šta bude – ne očekuje previše od ovog susreta zadnji vezni crno-belih, koji su prvi od četiri poraza u grupi doživeli upravo od ekipe sa Munisipala (2:3).

Mond o ispadima „grobara“

Ugledni francuski list Mond u jučerašnjem broju naširoko je pisao o prekidu meča između Zvezde i Partizana, zbog paljenja stolica od strane navijača crno-belih koji su, podseća novinar, krivi za smrt Tuluzovog navijača, pre dva meseca u Beogradu. U istom tekstu preneta je i preporuka FK Partizan svojim fanovima da, zbog revanšističkog raspoloženja među domaćinovim „ultrasima“, ne kreću za Francusku. Pitanje je, međutim, da li će ovaj apel proći kod onih s vrelim glavama i šengen vizama.

 

Spisak bez levog beka

Trener Stevanović sačinio je interesantan spisak putnika za Tuluz, jer na njemu nema nijednog klasičnog levog beka ili igrača kojem je to alternativna pozicija. Zbog povreda, suspenzije i umora u Beogradu ostaju Lomić, Brežančić i Krstajić, a Francusku neće videti ni prvi golgeter tima Diara, štoper Gavrančić i golman D. Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari