Što se albanskih stranaka u Makedoniji tiče nikakvog dogovora oko vanrednih parlamentarnih izbora ne može biti, ako se ne postigne dogovor oko imena zemlje kao uslov za nastavak njenih evrointegracija, rekao je šef Demokratske partije Albanaca Menduh Tači i dodao da za njegovu stranku i Demokratsku uniju za integraciju Alija Ahmetija samo jedno ime nije nikako prihvatljivo: Slavomakedonija.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


O svakom drugom imenu, rekao je Tači, moraju da se dogovore stranke Makedonaca. To što lideri obe glavne stranke Makedonaca Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) i Zoran Zaev (SDSM) svoje birače uveravaju da se tokom dosadašnjih susreta o imenu nije govorilo, Tačija nije briga. On je govorio. I nastaviće.

Vlasti bliži mediji u Skoplju mesecima su veoma tolerantni prema vladi Sirize u Atini, a sad svoju naklonost prema pobednicima nedeljnog referenduma ni malo ne kriju. Pa se skopski Dnevnik juče pojavio sa naslovnom stranom na kojoj stoji: „Merkel i Samaras pregaženi“. Razlog leži u činjenici da makedonski mediji u politici levičarske vlade u Grčkoj prepoznaju promene koje obećavaju da sporazum u gotovo komičnom ili, kako neki lepše vole da kažu, apsurdnom sporu oko imena Makedonije, više nije nemoguć.

„Da će biti boljitka to se već oseća na regionalnom nivou, komunikacija, razgovori, politička dikcija je mirnija, nije vulgarna, nije agresivna. To se oseća“, tvrdila je za Danas makedonska novinarka Mirka Velinovska još pre koji mesec. „Sad oni imaju problem. I mi novinari, a da se nismo dogovorili, trudimo se da im ne smetamo time što bismo ih observirali ko zna kako, trudimo se da ne dolivamo nešto, osećamo da treba da im damo šansu“.

Nedavna poseta Nikosa Kocijasa Skoplju, prva poseta jednog grčkog ministra inostranih poslova za poslednjih deset godina, prva je i ne beznačajna potvrda ovog medijskog optimizma. Kocijas je tokom posete izjavio da „postoje razlike u sporu oko imena, ali za svaki problem postoji rešenje“, da su stabilnost i razvoj potrebni svima na Balkanu, a da je za stabilnost i razvoj potrebna saradnja svih strana i najzad, rekao je Kocijas, da politika aktuelne vlade u Atini nije da Makedonija bude uništena nego da ta vlada „želi da dve države postoje i sarađuju“.

Nema nikakve sumnje da odlučnost albanskih partija da dogovor o izborima uslovljavaju rešenjem pitanja imena ima veću težinu od pomirljivih tonova i ponuda za saradnju iz Atine, a da li će i jedno i drugo biti dovoljni da se spor konačno i reši nesumnjivo zavisi od međunarodnih posednika u aktuelnom makedonskom političkom galimatijasu u kome izviru i nigde viđeni predlozi i rešenja.

Tako opoziciona SDSM ne odustaje od zahteva da stranka koja je pobedila na izborima, koje su međunarodni posmatrači generalno, kako sami posmatrači sad vole da podvuku, ocenili kao fer, povuče svog premijera sa te funkcije, prema najnovijom ponudi, najmanje pet meseci pred izbore i toj opozicionoj stranci prepusti četiri ministarstva – unutrašnje poslove, finansije, poljoprivredu i rad i socijalnu politiku! To je navodno njihova poslednja ponuda inače od dogovora nema ništa.

Mada međunarodni posrednici tvrde da su oni u celoj stvari samo posmatrači, nema nikakve sumnje da će konačnu odluku i o ovom pitanju doneti oni. To će biti potrebno tim pre što se iz Brisela Makedoncima svakodnevno poručuje da rok za održavanje izbora – kraj aprila 2016. godine – o kome su se sami dogovorili neće pomerati.

Advokati traže materijale o Monstrumu

Advokati koji zastupaju Albance osuđene za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru uputili su zvaničan zahtev opozicionom makedonskom lideru Zoranu Zaevu da im da ili im omogući uvid u sve dokaze koje navodno ima o tom slučaju. Isti zahtev Zaevu su nezvanično uputile i porodice mladića poginulih na Smiljkovskom jezeru u nameri da pravdu uzmu u svoje ruke. Zaev im je, kako je prenela skopska televizija Telma, SMS porukom to prvo obećao, onda je tražio lični susret, pa se dvoumio o krivičnoj dimenziji otkrivanja 5 kodiranih telefonskih brojeva iz presude. Zaev tvrdi da ima ne 5 nego šest telefonskih brojeva koji pripadaju funkcionerima DUI povezanim sa slučajem Monstrum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari