Bez saglasnosti Mešihata Islamske zajednice nema kandidature za Bošnjačko nacionalno veće 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Predstojeći izbori za nacionalni savet Bošnjaka i uloga Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, bili su na dnevnom redu sednice Mešihata te zajednice.

Vrhovno telo IZ u Srbiji donelo je odluku da se svim njenim funkcionerima i službenicima, koji su tražili saglasnost za učešće na izbornim listama „zamrzne status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razrešeni sa funkcija“.

Saglasnost Mešihata IZ u Srbiji nema lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, čiji je nosilac Admir Muratović.

Muratović je uposlenik IZ u Srbiji. Rukovodilac je Ureda za obrazovanje.

Od poznatih uposlenika IZ u Srbiji je i Hajro Tutić, predsednik Sabora te IZ. Nalazi se na trećem mestu liste koju je kandidovala Stranka pravde i pomirenja (SPP).

Mešihat je pozvao nosioce i predstavnike svih lista „da biračima ponude konkretne programe u cilju unapređenja stanja u oblastima koje su u nadležnosti nacionalnih saveta“ i „da kampanje vode uz međusobno poštovanje i čuvanje časti i dostojanstva svakog pojedinca“.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić bio je, kratko, na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), kada su u Srbiji, od 2010. -2014.godine, postojala dva BNV – nepriznato i u tehničkom mandatu.

Muftija Dudić je bio predsednik BNV, a ono u tehničkom mandatu vodio je Esad Džudžo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari