"Bez saradnje Crkve i škole nema napretka": Rukovodioci obrazovnih ustanova u Nišu na sastanku u Sabornom hramu 1Saborni hram u Nišu: Foto Eparhija niška

Vladika niški Arsenije i rukovodilac Školske uprave Predrag Nešović ocenili su u Nišu da bez saradnje Crkve i škola nema napretka u našem društvu.

U saopštenju Niške crkvene pevačke družine „Branko“, koja medijima dostavlja informacije o kulturnim događajima u Eparhiji niškoj, navodi se da su vladika Arsenije i Nešović, povodom početka nove školske i akademske godine, „posebno naglasili značaj sabornosti i saradnje Crkve i škole“.

„Oni su istakli da bez te zajedničke osnove, kroz istoriju, nije bilo istinskog napretka, i da je u današnje vreme, kada nove tehnologije dominiraju, neophodno usmeriti pažnju na osnove učenja i tradicije. Upravo ta kombinacija novih znanja i vekovnih vrednosti omogućava zdrav i stabilan razvoj obrazovanja, ali i društva u celini“, kaže se u saopštenju.

U njemu se još navodi da su juče, sastanku u Svetosavskom domu, organizovanom povodom početka nove školske i akademske godine, prisustvovali rektor Univerziteta u Nišu Jovan Stepanović, rukovodilac Školske uprave Niš Nešović, kao i dekani, direktori i učenici različitih obrazovnih ustanova.

Pre sastanka mitropolit niški Arsenije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, a potom pročitao „molitvu priziva Svetoga Duha na učenike i studente“.

Ovaj tradicionalni čin priziva Svetog Duha na učenike i studente „simbolizuje početak nove školske godine sa blagoslovom i verom u uspeh i napredak svih koji u obrazovanju učestvuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari