Bez snimanja male mature 1

Završni ispit neće biti sniman kamerama u svim školama iz ptičje perspektive, kako je ranije planirano, ali će u školama koje imaju video nadzor to biti primenjeno kao probni model.

To je juče izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je prisustvovao probnom završnom ispitu iz matematike u OŠ „Veljko Dugošević“. On je najavio strožu kontrolu na predstojećoj maloj maturi i podvukao da će za eventualne nepravilnosti odgovarati, pre svega, direktori škola. Na završnom ispitu neće više dežurati nastavnici iz drugih škola, već će svako biti u svojoj, što, kako je rekao ministar, znači da će „domaćin biti apsolutno odgovoran za sve“. Jedino će supervizori biti iz drugih škola. Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lane zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji.

Šarčević je đacima beogradske OŠ „Veljko Dugošević“ poručio da probni završni ispit treba da pokaže kakvo je njihovo trenutno znanje, ali i im pomogne da“osete“ zadatke kakvi bi se mogli pojaviti na „pravoj“ maloj maturi. On je najavio uvođenje nacionalnih testiranja na dve godine.

Učenici OŠ „Drinka Pavlović“ sa kojima smo juče razgovarali kažu da test iz matematike nije bio prezahtevan, ali da su im najteži bili zadaci iz geometrije. Najviše muke su im zadala poslednja tri, četiri zadatka, u kojima je, kako ističu, bilo formula i gradiva iz sedmog razreda.

Nastavnik matematike u OŠ „Jovan Miodragović“ Predrag Terzić kaže za Danas da je test dobro sastavljen, da se može pokazati funkcionalno znanje i da se u dosta zadataka traže osnovne stvari koje učenici osmog razreda treba da znaju. On napominje da se svake godine u testu pojave tri ili četiri zadatka sa naprednog nivoa, koja služe da se napravi selekcija među učenicima, jer, kako kaže, ne mogu svi imati po 20 poena. Ipak, ističe da poslednjih nekoliko zadataka, na koje su se đaci žalili, nisu nerešivi. On komentariše i da se u najvećem broju zadataka tražilo znanje iz sedmog i osmog razreda. Terzić podseća da je u matematici sedmi razred praktično najvažniji, ne samo za osmi razred, već i za završni ispit i kasnije školovanje.

Osmaci će danas polagati probni završni ispit iz srpskog jezika i rešavaće kombinovani test. Rezultati ne objavljuju zvanično, niti se uspeh na testovima ocenjuje.

Promenjeno bodovanje

Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi. Uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari