Na trgu u Bačkoj Topoli svečano je zatvoren Šesti kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova. Na ceremoniji svečanog zatvaranja mladi učesnici Kampa predstavili su rezultate svog šestodnevnog rada, a prisutnima se obratito i predsednik Organizacionog odbora Kampa Šandor Egereši, potpredsednik Skupštine Bač – Kiškun Šandor Rauš, poslanik u Parlamentu Mađarske Ferenc Kalmar i predsednica opštine Bačka Topola Melinda Kokai Mernjak.


Već tradicionalno, učesnici Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regija, koji se ove godine održavao pod sloganom „Imidž dunavskog regiona – imidž moje regije”, posetili su i Skupštinu AP Vojvodine.

Pozdravljajući mlade učesnike iz podunavskih gradova i regija, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova naglasila je da Kamp tolerancije, pored toga što predstavlja mesto za druženje i razmenu pozitivne energije mladih koji će sutra biti na odgovornim funkcijama, doprinosi i tome da mladi učesnici prenose ono što bi svima trebalo da bude najznačajnije, a to su dobri odnosi među narodima, zajednicama i njima samima.

– Na može se bilo šta izgraditi bez dijaloga. Bez razmene iskustava, partnerstva, tolerancije, poštovanja prvo sebe, a onda i drugih. Zbog toga je i te kako značajno i važno da toleranciju, poštovanje različitosti, poštovanje samih sebe nosite kao najveću vrednost u sebi. Ako ne poštujete sebe, ni vas neće niko poštovati, a bez poštovanja, solidarnosti i humanosti nema ni ljudskosti – istakla je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.

Ona je poručila učesnicima Kampa da iskoriste ovu priliku kao školu za razmenu iskustva, novih poznanstava i simpatija, i istakla uverenje da će utiske koje će poneti sa sobom iz Vojvodine, kao jedne multikulturalne sredine, nositi u srcu celog života i pričati o tome u svojim državama i među svojim prijateljima.

– Želim vam da ponesete lepe emocije i uspomene, tako da dođete ponovo u Vojvodinu. Da ostanete nama uvek dragi gosti i dragi prijatelji, a kasnije i dragi saradnici, jer ćete na mnogim projektima voditi ozbiljne poslove u vašim državama. Mislim da je ovo dobar korak i škola za vas na koji način bi trebalo povezivati ljude i narode – rekla je Tomanova Makanova.

Šandor Egereši, pokrajinski poslanik i inicijator osnivanja ovog Kampa, istakao je da je cilj ovakvog okupljanja mladih iz svih zemalja dunavskog sliva „stvaranje veza i mostova za budućnost Evrope”.

Egereši je istakao da se ova manifestacija, svojim kvalitetetom i pozitivnnom energijom, nametnula kao jedna od najznačajnijih ovog tipa ne samo u AP Vojvodini i Republici Srbiji, već i na prostoru Evrope, te da poseban značaj ima i za Bačku Topolu i žitelje ovog grada tolerancije.

Gosti Skupštine AP Vojvodine bili su i predstavnici nemačkog grada Ulma, koji zajedno sa pokrajinom Baden-Virtemberg, sa kojom Vojvodina neguje višegodišnje partnerske odnose, daju veliku podršku organizaciji ovog Kampa. Drugi gradonačelnik Ulma Gunter Ciš naglasio je da sa velikim zadovoljstvom može da primeti da, iz godine u godinu, Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli napreduje u kvalitetu, te da se ne sme zaboraviti da su upravo AP Vojvodina i njeni gradovi, grad Ulm i pokrajina Baden-Virtemberg začetnici ideje o povezivanju i stvaranju mreže zemalja, regija i gradova Dunavskog sliva.

-Tolerancija, međusobno povezivanje, uvažavanje i poštovanje su budućnost Evrope i naš zajednički posao jeste da snažno podržimo sve inicijative koju tu ideju propagiraju, a Kamp tolerancije u Vojvodini jeste jedan od najboljih primera – naglasio je Ciš.

Velika mreža prijateljstva

– Za šest godina održavanja Kampa tolerancije u Bačkoj Topoli, na hiljade mladih je dobilo i iskoristilo priliku da postane deo jedne velike mreže evropskog prijateljstva. Vi ste graditelji koji stvarate mostove tolerancije, prijateljstva i uvažavanja, a zadatak nas starijih jeste da vam u tom poslu pomognemo – istakao je Šandor Egereši.

Egereši je najavio inicijativu da u narednim godinama upravo mladi budu ti koji će preuzeti ulogu pokretačke snage Kampa u kreiranju programa, tema i inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari