Petoro Srba iz opštine Kosovska Kamenica, uhapšenih u ponedeljak tokom sukoba meštana sa Kosovskom policijom (KPS) u selu Donje Korminjane, osuđeno je na po 30 dana zatvora, a stotinak Srba iz Pasjana protestovalo juče tri puta blokirajući put Gnjilane-Preševo.

Meštani Pasjana nisu pristali na ponovne pregovore sa kosovskom elektroenergetskom korporacijom i kosovskom policijom, jer zahtevaju da se prvo uspostavi normalno snabdevanje strujom. KEK traži od Srba da počnu da izmiruju obaveze, pa su otkazani najavljeni pregovori. Jake snage KPS-a raspoređene na ulazu u selo nisu reagovale.

U sukobu Srba i KPS-a pre tri večeri, kod kosovskog sela Donje Korminjane, na magistralnom putu Gnjilane-Bujanovac, povređeno je više od dvadeset osoba. Glavni motiv okupljanja Srba je bio skretanje pažnje šire javnosti na problem sa strujom.

Srbi iz 14 sela Kosovskog Pomoravlja skoro su mesec dana bez struje. Odbijaju da plaćaju struju, očekujući da Beograd reši ovaj problem, koji bi podrazumevao da u ovom kraju distribuciju i naplatu računa za struju obavlja Elektroprivreda Srbije, a ne Kosovska elektroenergetska korporacija.

Stević apeluje na strpljenje

Beograd – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević pozvao je Srbe na Kosovu iz sela kojima je isključena struja, da budu strpljivi, jer će nadležni u Begradu uskoro doći do rešenja za njihov problem. „Vršimo pritisak na međunarodnu zajednicu da se sedne za pregovarački sto i da se pitanje struje reši na sistemski i trajni način“, kazao je Stević. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari