Ilona Sente pripada generaciji koja je među prvima osetila posledice krize i tranzicije. Izgubila je posao pre dvadesetak godina, u petoj deceniji života. Bila je prestara bi se mogla ponovo zaposliti, a premlada za penziju, te su joj jedino ostali sezonski i privremeni poslovi – oni koji se ne beleže u knjižici. Sada ima 70 godina i živi od socijalne pomoći, sa dve godine zaostatka do prava na penziju. Do sada ih nije uspela dokupiti, jer joj primanja jedva pokrivaju osnovne potrebe.

Ilona se hrani u narodnoj kuhinji, a živi kao podstanar, u stanu bez struje, vode i grejanja. Od celokupne imovine ima šporet na plin, tranzistor na baterije i televizor, koji ne može da gleda, jer nema struje. Za osvetljenje koristi fenjer na petrolej.

– Trebalo bi sada ovu zidanu peć potpaliti, da se malo ugreje soba, ali drva još nisam kupila. Novac od socijalnog za ogrev još nije stigao, pa se tako uvijem u ćebe i slušam radio… Srećom da sam pre neku godinu dobila ovaj plinski šporet i imam još malo plina da mogu nešto podgrejati – priča Ilona.

Situacija u kojoj živi Ilona Sente je čini se sam vrh te bede i beznađa – sopstveni krov nad glavom nikada nije imala i čitav je život provela kao podstanar. Sada živi u prizemnom dvorišnom stanu u kojem postoji samo jedan prozor sa pogledom na špajz. U njemu je i po sunčanom danu polumračno, zbog čega njegova stanarka beži na ulicu čim sunce zasija.

– Šetam tako ulicama, nekad sretnem nekog poznatog, pa malo popričamo. Tako provodim vreme. Nekada idem da se okupam kod svoje prijateljice, pošto već nekoliko godina nemamo vode. Ja nemam para da platim te dugove, zbog kojih je voda isključena, a već odavno nemam ni za stanarinu… Gazda preti da će mi dati otkaz. Ne znam šta će tada biti. Išla sam u socijalno da pitam za penziju, kažu da nemam pravo zbog te dve godine… Išla sam svuda, svima sam se obraćala, ali mi niko nije pomogao. Prosto ne znam kome da se obratim više i gde da tražim pomoć – kaže Ilona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari