Priča o tzv. građevinskoj mafiji, koja je poduže aktuelna u leskovačkoj čaršiji, možda se najbolje odslikava na primeru stambene zgrade u Ulici Janka Veselinovića, koja je poznata pod imenom „Leska“.

Već nekoliko dana žitelji ove lepe stambene zgrade su bez struje i vode, ali i bez nade da će njihovim nevoljama uskoro doći kraj. Leskovačka Elektrodistribucija je uskratila električnu energiju, jer je zaključeno da zgrada ne može ni da je dobije i da su je do sada stanari koristili bez dozvole.

Od samog useljenja, pre četiri godine, stanari ove stambene zgrade su pokušavali da reše sve nesporazume sa Elektrodistribucijom, bili su voljni da redovno plaćaju sve troškove, ali na to u tom kolektivu nisu pristali. Isključenje struje za stanare, a ovde žive 24 porodice, nije neko posebno iznenađenje, ali se, kako kaže Slađana Stojiljković, koja stanuje na prvom spratu, sve moglo rešiti na način primeren 21. veku.

Stanari takođe ističu da je isključenje električne energije u poslednje dve godine učestalo, ali su se ovde ponadali da će problem biti ipak rešen, pogotovo što su stanari krov nad glavom kupili svojim sredstvima.

Koliko je apsurdna situacija govori i podatak da su se stanovnici ove zgrade legalno uselili, da redovno izmiruju obaveze za komunalije i vodu, ali su poslednjih dana i bez nje ostali iz „tehničkih razloga“.

Prema zvaničnom saopštenju leskovačke Elektrodistribucije, stanari ove stambene zgrade ne mogu da se nadaju skorašnjem priključenju struje i da će, verovatno, problem morati da se rešava sudskim putem!

Zgradu „Leska“ od temelja do krova podizalo je preduzeće „Andrić komerc“, ali je investitor bilo DP „Graditelj“, koje poslednjih godina doživljava neslavne dane i niko sa sigurnošću ne zna njegov status. Upravna zgrada tog nekada uzornog preduzeća je zatvorena, a o ovom slučaju zvanično se niko iz te firme i ne oglašava.

Stanari „Leske“ su ogorčeni, ali tvrde da je od samog početka gradnje bilo mnogo nejasnoća i da je podizanje ove stambene zgrade, u kojoj živi oko stotinu stanara, bilo pod velikim znakom pitanja. Prvobitni projekt je menjan, ali niko ne zna da li je to urađeno legalno.

Privremeni dom na selu

Stambena zgrada „Leska“ nema svoju trafo stanicu, ali su stanari koristili privremeni trafo, koji se nalazi u blizini. Zgrada je bez tzv. upotrebne dozvole, a nijedno domaćinstvo od useljenja ne plaća struju, a mnogi su privremeni dom našli kod prijatelja i rođaka na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari