Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac su u Novom Slankamenu, u prisustvu predsednika opštine Inđija Gorana Ješića, potpisali ugovore o kreditiranju izgradnje ULO hladnjače, sa predstavnicima udruženih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Inđija, udruženih u zadrugu „Voćar Slankamen“. Prema planu, hladnjača bi trebala da bude gotova na proleće, a smeštajni kapaciteti su tri hiljade tona.


Fond za razvoj je za ovaj projekat namenio kredit u iznosu od 98,5 miliona dinara. Nosioci investicionog projekta su poljoprivredni proizvođači, vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, njih 36 iz Novog Slankamena, Beške, Starog Slankamena, Maradika i Novih Karlovaca, koji se bave voćarskom proizvodnjom, a koji su za ovaj projekat obezbedili ostatak sredstava za izgradnju ULO hladnjače koja će koštati preko dva miliona evra.

Predsednik opštine Inđija, Goran Ješić skrenuo je pažnju na važnost održavanja zadrugarstva i udruživanja zadrugara i rekao da je zadrugarstvo nešto bez čega moderna poljoprivreda ne može da postoji. Građevinski radovi na izgradnji hladnjače počeće za 15 dana.

Predsednik Vlade APV Bojan Pajtić istakao je da pokrajinska Vlada preko svojih institucija već realizuje Master plan razvoja Fruške gore i naveo činjenicu da su do nedavno naselja na obroncima Fruške gore spadala među najnerazvijenije delove Pokrajine, a da se ulaganjima u razvoj voćarstva i vinogradarstva ta situacija značajno menja.

– Mi smo gotovo 100 miliona dinara investirali u hladnjaču, koja će biti značajna za više naselja, koja se nalaze na ovom području. Ovaj investicioni projekat ja značajan za poljoprivredne proizvođače ne samo zbog uštede sredstava za skladištenje, već će omogućiti da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju kada im cena bude najviše odgovarala, rekao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine naveo je da su ovakvi projekti recept za uspeh, s obzirom da je voćarstvo visokoakumulativna grana, koja omogućava da se u ovom trenutku više od 50 odsto proizvoda izvozi.

„Voćar Slankamen“ najmlađa je zadruga u Slankamenu. Osnovana je samoinicijativom voćara koji su u mogućnosti da proizvedu velike količine voća ali ne i da ih plasiraju na inostrano tržište.

Ulaganja u protivgradnu zaštitu

Predsednik opštine Inđija kao sledeći korak u razvoju ovog voćarskog kraja naveo je ulaganja u sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu. Opština Inđija i Izvršno veće APV rade projekat za navodnjavanje celog zapadnog dela Fruške gore, inđijskog dela, gde je neophodno obezbediti dovoljne količine vode. Ono što je takođe u planu jeste i ugradnja protivgradnih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari