Predstavnici zvaničnog Vašingtona i Tripolija održali su u Tunisu razgovore koji su trajali tri sata, potvrdili su zvaničnici. SAD i Libija su u subotu održali prve razgovore „licem u lice“ od početka konflikta pre četiri meseca, potvrdili su zvaničnici Vlada obe strane. Međutim, nije postignut dogovor u vezi s temama o kojima je bilo reči kao i šta će se sledeće dogoditi. Tročasovni razgovori održani su na neutralnom terenu u Tunisu.

Stejt department je saopštio da je zvanični Vašington pristao na pregovore nakon nekoliko poziva koje je poslao Tripoli da bi uputio poruku libijskoj vladi da pukovnik Muamer Gadafi mora da ode s vlasti. Prema rečima zvaničnika, ne radi se o početku pregovora, te dalji razgovori nisu planirani.

Međutim, portparol libijske vlade Musa Ibrahim, koji je govorio u Tripoliju, ocenio je tu inicijativu kao prvi korak napred. „Podržavamo svaki dijalog, svaku mirovnu inicijativu dok god to ne znači da se o budućnosti Libije odlučuje spolja“, rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju, „O svemu ćemo razgovarati, ali ne uslovljavajte mirovne pregovore. Dozvolite Libijcima da odlučuju o svojoj budućnosti.“

Do ove diskusije je došlo usred zabrinutosti u SAD i Evropi da se konflikt, od kojeg Britanija i Francuska očekuju da brzo dovede do smene Gadafija s vlasti, otegao. Vašington takođe želi da se brzo dođe do rešenja, budući da je američki predsednik Barak Obama svestan zamora od rata u SAD, pri čemu je misija u Libiji postala jedna od glavnih pored onih u Iraku i Avganistanu. Obama je već nekoliko puta uputio apel da Gadafi preda vlast.

Vlasti negiraju uspeh pobunjenika

Tripoli – Libijske vlasti demantovale su da su pobunjenici zauzeli naftni grad Bregu na istoku zemlje i istakle da su snage lojalne Gadafiju potisnule pobunjenike i nanele im ozbiljne gubitke. „Brega je u potpunosti pod kontrolom naših snaga kojima pomažu plemena i dobrovoljci. Sve što je saopštio samozvani Nacionalni savet za tranziciju je laž i dezinformacija“, rekao je novinarima portparol libijskih vlasti Musa Ibrahim. On je naglasio da je „Brega budućnost Libije“ i da je pitanje kontrole bogatstva zemlje pitanje „života ili smrti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari