Bezbednost radnika u Privrednom društvu „Proizvodnja, remont i montaža“ je prioritet. Takav odnos prema zaposlenima bio je jedan od preduslova da se u proteklih nekoliko meseci ostvari rekordna proizvodnja, da svi kapaciteti budu uposleni i da se uredno servisiraju obaveze. -U Privrednom društvu „PRIM“ na prvom mestu je bezbednost radnika.

Izvršili smo procenu rizika, jer je to bila naša zakonska obaveza i u skladu sa tim smo preduzimali određene mere, kako bismo stvorili što bolje uslove rada, rekla nam je Anica Milanović, rukovodilac Službe za bezbednost i zdravlje na radu u PD „PRIM“. Pre svega smo radili na stvaranju opšte bezbednosti, da stvorimo u celoj hali povoljne uslovi rada. Najpre smo poboljšali ventilaciju, ali to nije u potpunosti stvorilo bolje uslove rada, posebno za varioce, a naročito za grupu radnika koja je angažovana na mašini za kružno zavarivanje. Onda smo nabavili i zaštitne maske „Cobra“ koje prečišćavaju vazduh i u potpunosti štite radnika od nepovoljnih štetnih gasova, koji se pri varenju javljaju. Osim ovih zaštitnih maski, koje predstavljaju novinu, redovno nabavljamo i zaštitnu opremu propisanu za sva radna mesta. Radna obuća, cipele, rukavice – bravarske, varilačke, toplootporn,e u zavisnosti od toga za koje radno mesto se primenjuju. Osim bezbednosti, koja nam je na prvom mestu, radimo i na poboljšanju uslova rada. U skladu sa tim nabavljamo i mleko za varioce, koji su posebno izloženi uticajima štetnih gasova, što svakako doprinosi njihovom boljem zdravstvenom stanju, a ujedno boljim uslovima i života i rada, istakla je Anica Milanović.

Nove zaštitne maske, po rečima Gorana Jaćimovića, glavnog inžinjera proizvodnje, donele su povećanje produktivnosti od 50 odsto. Kvalitet zavarivanja je sada povećan, jer nema čestitih pauza. Svaki zavarivač dobija pola litra mleka dnevno i kako je posebno istakao Jaćimović, ceo tok zavarivanja je sada upotpunjen, zato što je pored aspiratora za lokalno usisavanje gasova, osposobljen je i ventilacioni sistem u hali.

Karakteristike Cobra maske za varenje

Cobra je automatska maska za varenje, sa manualnim podešavanjem DIN 9-13. Poseduje znojnicu i točkić za podešavanje obima, lako zamenjiva stakla, a njena radna temperatura je od -50C do +550C, koristi solarnu energiju – baterije nisu potrebne. Dodatak: Jetstream je dizajniran da pruža zaštitu u sredinama visokog rizika. „Switch & Go“ sistem nudi kompletnu jedinicu: uređaj sa filterima za prečišćivanje vazduha, punjač, protokomer, potkapu sa PC vizirom i crevom za dovod prečišćenog vazduha. Jetstream(tm) je respirator na punjenje koji se montira na kaiš sa filterima za prašinu i organsku paru velikog kapaciteta. Jetstream(tm) se isporučuje sa baterijama od 4h ili 8h. Jedinica se alarmira ukoliko je potrebno dopuniti bateriju ili zameniti filter. Kaiš za pojas i električna jedinica teški su svega 765 grama. Ona korisniku pruža minimalni protok vazduha od 140 litara prečišćenog vazduha u minuti. Potpuno napunjen Jetstream daje 180 litara vazduha u minuti kroz filter preko izuzetno fleksibilnog creva do željenog dela na glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari