Bezbedonosni forum: Medijsku pismenost u škole 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Živimo u društvu u kome dominiraju glasine i u kome su i mediji postali takvi, ocenio je danas izvršni direktor Albanskog instituta za medije Remzi Lani na panelu o slobodi govora u demokratiji, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Lani smatra da je stanje u medijima, i to ne samo u Albaniji i Srbiji nego i drugde u svetu, dokaz da se živi u vremenu konfuzije u kome su tabloidizaciji izloženi i tradicionalni mediji.

Prema Laniju, novinarstvo mora da primenjuje i poštuje sopstvena profesionalna pravila.

On je ukazao da u suprotnom mediji mogu da postanu instrumenti za suzbijanje demokratije, a ne za podršku takvom tipu društva.

Lani je ukazao i da tradicionalni mediji, poput štampe, gube bitku na tržištu, jer izdavanje listova postaje sve skuplje.

Televizija kao sredstvo izveštavanja neće umreti, smatra Lani koji je ocenio da u Albaniji tv novinarstvo i dalje ima kvalitet.

Lani se saglasio sa stavom novinarke Vremena Tamare Skroze da je uvođenje medijske pismenosti u škole jedan od načina da se savremena društva danas uspešno suoče sa problemima u oblasti informisanja.

Skroza je ocenila da se mediji sve manje vode etičkim standardima i da se to može videti na bukvalno svakoj strani, a ne samo na naslovnim stranama.

Ona je dodala da analiza osam dnevnih listova u Srbiji, koji izlaze na teritoriji čitave zemlje, pokazuje da se sve manje poštuju etički standardi.

Kao član Saveta za štampu pratim pisanje osam listova u Srbiji i analiza pokazuje da je za proteklih devet meseci Kodeks novinara prekršen 3.000 puta, ilustrovala je Skroza.

Prema njenim rečima, nepoštovanje standarda u medijima je najvidljivije kada se piše o takozvanim malim temama i običnim građanima.

Bivši novinar i urednik Saša Ordanoski, programski direktor Forum CSRD iz Makedonije, smatra da liberalna demokratija mora da ponovo promisli o svom položaju u svetu, a da su mediji deo tog procesa.

On je objasnio da je problem u tome što je u medijima postalo mnogo važnije objaviti brzo neku informaciju nego proveriti njenu tačnost.

Kada se takav stav poveže sa mogućnostima koje pruža internet onda se ne vodi računa o sadržini vesti, ukazao je Ordanoski, koji smatra da je internet pretraživač Gugl „najveća novinska agencija danas“ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari