Bezbednost osoba koje Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) dojave određene informacije o lociranju haških optuženika je zagarantovana, a njihov identitet neće biti otkriven, ističu za Danas u BIA.



Inače, SNP Naši 1389 juče su saopštili da raspisuju nagradu od 10.000 evra za informacije o osobama koje budu dostavile podatke policiji o mestu prebivališta haškog begunca Ratka Mladića. Iz BIA reakciju ovog pokreta ocenjuju kao vid opstrukcije.


U Tužilaštvu kažu za naš list da je formiran predmet povodom ovog slučaja, kao i da su provere u toku. Inače, i Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva uključeno je u ovaj slučaj, jer su ove informacije objavljene na sajtu. Naš sagovornik ističe da tužilaštvo pomno prati ovaj slučaj. Ukoliko tužilaštvo proceni da je to i jedan od vidova pretnje, oni koji su nagradu raspisali mogu biti i procesuirani.

SNP Naši 1389 pozvali su, naime, sve građane da u slučaju akcije hvatanja generala Mladića „ne birajući sredstva, priteknu u pomoć srpskom heroju“. U saopštenju se dodaje da „SNP Naši 1389 smatra da režim, s namerom da uhapsi Mladića, gura Srbiju u građanski rat“.

U vezi s ovom „nagradom“ oglasila se i Inicijativa 33, koja je saopštila da se „zgražava nad ćutanjem države“ povodom otvorenog poziva da se „uhvati izdajnik“ koji će biti spreman da kaže gde se krije Mladić. Oni ocenjuju da je reč o „otvorenom pozivu na sukob i vatrenim oružjem“.

„Država treba odmah da istraži odakle ovom pokretu novac za nagradu, pre svega treba ispitati finansiranje od stranih državljana iz Ruske Federacije i njihovih pokreta“, navode iz Inicijative 33.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je prošle nedelje odluku o povećanju novčane nagrade za informacije o haškim optuženicima – Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, što je bio povod da SNP Naši 1389 raspišu „kontranagradu“.

Naime, nagrada za podatak koji bi mogao da dovede do lociranja Mladića povećana je deset puta i sada iznosi deset miliona evra, dok je nagrada za informacije o Hadžiću povećana na milion evra, odnosno četiri puta u odnosu na ranije.

Ljajić: Ne očekujem mnogo

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić ne očekuje da će povećanje nagrade za informacije o haškim optuženicima doprineti njihovom pronalaženju. On smatra da je to samo još jedna od mera koja pokazuje „odlučnost i spremnost države, kreiranje ukupnog ambijenta o neophodnosti da se ova priča što pre završi“. Ljajić je podsetio da se šteta od toga što Mladić nije u Hagu meri milijardama. Tanjug

Đelić: U Srbiji nema „lovaca na glave“

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić istakao je da u Srbiji „nema lovaca na glave“ i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike. On je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, rekao da „samo policija i Vojska Srbije imaju monopol sile i da nijedna strana organizacija ne može da se meša u njihov posao“. Tanjug

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari