Avion Vlade Srbije sa premijerom Ivicom Dačićem i državnom delegacijom bezbedno je sinoć oko 21.30 sleteo na aerodrom „Nikola Tesla“, po povratku iz zvanične posete Irskoj. Prethodno, MUP je pod oznakom hitno saopštio javnosti da je primio upozorenje BIA da kriminalne grupe nastoje da izvrše diverziju na letilici, tako što bi izazvali kvar koji se ne bi mogao ustanoviti „jer se avion u poslednje vreme u više navrata kvario“. Reč je o avionu koji sem premijera koriste i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i vicepremijerAleksandar Vučić.


Uprkos upozorenju Dačić je u dogovoru sa državnim vrhom i pilotom doneo odluku da se istim avionom kojim je otputovao u Dablin vrati u Srbiju. Prema nezvaničnim informacijama Dačića su u Dablin nazvali i o saznanjima BIA obavestili direktor policije Milorad Veljović, kao i državni sekretar u MUP Vanja Vukić. Dačić, koji je i ministar policije, je odgovorio da ima neodložne obaveze i da ne želi da otkazuje let.

Izvori Danasa iz bezbednosnih krugova navode da je avion Vlade „falkon“ u upotrebi više decenija, te da tehnički gledano, već ta starost predstavlja rizik. Takođe navode i da dosad nije bilo striktnih antiterorističkih i bezbednosnih provera, koje važe za neke druge države. Prilikom putovanja tokom vlasti DS, tvrde sagovornici Danasa, nije bilo teško pristupiti ovom avionu dok je „čekao“ na aerodromu vreme za povratak delegacija. Međutim, izvori ukazuju da ovakva saopštenja MUP i BIA pokazuju da državna akcija borbe protiv korupcije, ima velike i zasad nesagledive posledice u takozvanim „podzemnim strukturama“ moći – političkim i bezbednosnim.

Saopštenje MUP inače prosleđeno je medijima gotovo u isto vreme kada je avion iz Dablina poleteo, oko 18.30 sati, i u njemu se naglašava da bi kvar bio napravljen „uz pomoć određenih osoba koje imaju pristup avionu Vlade Republike Srbije“ kao i da je „nakon konsultacije Dačića i prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aeksandra Vučića, odlučeno je da se nastavi sa međunarodnim aktivnostima.”

Dačić: Promena načina obezbeđivanja

Članovi vlade nastaviće sa redovnim aktivnostima i nikakve kriminalne grupe ne mogu da utiču na satnicu rada i obaveze vlade, rekao je sinoć premijer Ivica Dačić, pošto je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom. On je potvrdio da je informaciju o tome da avion nije adekvatno obezbeđen dobio kada je već bio u Dablinu i najavio novi režim bezbednosti za državne letilice.

Precizirao je dogovoreno da se ubuduće promeni način obezbeđivanja letelice, tako što će ona biti obezbeđivana 24 sata, a kada se bude nalazila u inostranstvu biće skrenuta pažnja i na mogućnost diverzije. To znači, dodao je Dačić da je potrebno da i u inostranstvu vladin avion bude 24 sata pod kontrolom. Premijer nije želeo da kaže o kojim se kriminalnim grupama konkretno radi, istakavši da to nije prvi put da je dobio sličnu informaciju kako o njegovoj, tako i o ugroženosti njegovih članova porodice. Prema njegovim rečima, iz cele situacije može se izvući i nešto dobro, a to je „da su po prvi put BIA, MUP i Direkcija policije uradili nešto koordinirano“. Dačić takođe nije komentarisao da li će prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić u Berlin otputovati istom letelicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari