On je osvojio Izrael, ali da li će Netanjahu sada postići mir ili rat? – podnaslov je noseće priče pod nazivom „Kralj Bibi“ u najnovijem izdanju američkog magazina Tajm.

Renomirani politički nedeljnik posvetio je više od šest strana izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, opisujući ga, između ostalog, kao političara sa stabilnim ugledom. Autor članka Ričard Stengel piše da je Netanjahu na putu da postane premijer sa najdužim stažom još od Davida Ben Guriona, prvog premijera Izraela koji se smatra ocem domovine.

U naporima da osigura budućnost Izraela, piše Stengel, Netanjahu će se suočiti sa teškim odlukama. „Da bi bio istorijska ličnost, on najpre mora napraviti istoriju. Sada ćemo saznati u šta kralj zaista veruje. Da li je državnik ili ne, bodi bilder ili general, izraelski lider koji konačno može da postigne mir sa Palestincima ili jedan od onih koji će pokrenuti potencijalno katastrofalan jednostrani napad na Iran?“

U onlajn izdanju magazina pored imena Netanjahua stoji kvalifikacija „kontroverzni premijer“, koji je najnovijim potezom – formiranjem šire parlamentarne koalicije sa partijom Kadima – dokazao svoje političko lukavstvo.

Glavno pitanje kojim se bavi autor jeste da li osnažena politička pozicija čini Netanjahua izraelskim liderom koji će konačno postići mir sa Palestincima. „Pitanje je da li je on zarobljenik prošlosti ili je u stanju da piše nove priče“, piše Stengel i konstatuje da sa većinom u parlamentu Netanjahu ima šansu da preobrati sebe u istorijsku ličnost, što je oduvek želeo da bude. „On je postao, kako ga neki komentatori nazivaju, Kralj Izraela“, piše Stengel.

Pre tačno mesec dana ovaj magazin je uvrstio Netanjahua među 100 najuticajnijih ličnosti u svetu. Tada je šef izraelske vlade opisan kao „ikona, jak i odlučan lider koji izvrsno služi državi“. „Bibijeva dostignuća i službovanje kao vojnika, diplomate, ekonomskog reformatora koji je preuzeo težak i politički opasan posao ne bi li promenio status kvo, te obavljanje funkcije premijera u dva navrata svrstavaju ga među velike svetske lidere“, obrazložio je Tajm.

Preterani komplimenti

Naslovnu stranu Tajma izraelski dnevnik Harec ocenjuje ništa manje provokativnom od prethodnog izdanja magazina kada se na njoj našla slika majke koja doji svog petogodišnjeg sina. Članak se ocenjuje kao veoma laskav za premijera i navodi da njegov autor, inače urednik u Tajmu, nije štedeo na komplimentima, hvaleći premijerovu rečitost, popularnost, uticaj u politici SAD te neospornu kontrolu nad politikom Izraela. Ipak, „kada Stengel upoređuje Netanjahua sa Mojsijem i decom Izraela, izgleda da zaboravlja da je reč o ljudskom biću“, piše Haarec i dodaje da se ovakav članak nikada ne bi mogao naći u izraelskoj štampi ne zato što Netanjahu nije talentovan i moćan političar već zbog njegovog neprijateljskog odnosa prema izraelskoj štampi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari