Američki predsednik Barak Obama apelovao je na naciju da mu podari još jedan mandat jer, kako je rekao, mada njegova politika sporo vraća zemlju ekonomskom prosperitetu bolja je od republikanske alternative koja bi unazadili državu te nanela štetu blagostanju pripadnika srednje klase.

Obama, koji je u četvrtak uveče pred oko 23.000 ljudi na konvenciji demokrata u Severnoj Karolini zvanično prihvatio nominaciju za predsednika na novembarskim izborima, je kazao da je izbor između njega i republikanca Mita Romnija predstavlja izbor generacije, između dijametralno suprotnih vizija i političkih filozofija.

„Neću vam reći da je put koji nudim lak i brz. Nikada to nisam ni govorio i vi me niste ni izabrali da bih vam govorio ono što želite da čujete, već da bih vam kazao istinu. Biće potrebno još nekoliko godina da se popravi stanje američke ekonomije“, kazao je kandidat demokrata i dodao da problemi mogu biti rešeni. „Put koji nudim može biti teži, ali će voditi ka boljem mestu. Tražim od vas da izaberete budućnost“.

Obama tvrdi da će u narednih nekoliko godina velike odluke biti donete u Vašingtonu: kada je reč o radnim mestima, porezima i deficitima, energiji i obrazovanju, ratu i miru – odluke koje će imati velikog odjeka na živote svih Amerikanaca u godinama koje slede.

Obamin govor stručna javnost ocenila je blagim, te su u tom smislu u velikoj meri Obaminoj kampanji doprineli govori njegove supruge Mišel te bivšeg predsednika SAD Bila Klintona. Za razliku od entuzijazma koji je viđen pre četiri godine, ovoga puta Obama je zauzeo trezveniji pristup svestan razočarenja među delom birača, umornih od govorancija i zainteresovanih za konkretne korake u drugom mandatu.

U slučaju da bude reizabran, Obama je najavio da će za 50 odsto smanjiti školarine na fakultetima u narednoj deceniji, otvoriti milion novih radnih mesta u sektoru proizvodnje; udvostručiti izvoz do kraja 2014. te prepoloviti uvoz nafte do 2020.

Istakavši da sada nije samo kandidat, kao pre četiri godine, već i predsednik, Obama nije zaobišao ni temu američkih vojnika koji se nalaze u Avganistanu, istakavši da zna šta znači kada se roditeljima ne vrate kćerke i sinovi sa ratišta. Nije zaboravio ni da spomene gej populaciju i pitanje abortusa kada je naglasio da političari u Vašingtonu ne mogu određivati ko sa kim može da se venča niti kako da žene koriste kontraceptivna sredstva.

Kritikovao je svog političkog oponenta i njegovu spoljnopolitičku politiku istakavši da je ovo izbor između rukovodstva koje je testirano i dokazano i republikanskog tima koji je novajlija u spoljnoj politici i koji još žive u eri hladnog rata.

Na kraju 47-minutnog govora na bini su mu se pridružile supruga Mišel i kćerke Malija i Saša. Prethodno je Obamu „zastupao“ njegov potpredsednik Džozef Bajden istakavši da vrlo dobro zna Obaminu jačinu, komandu, veru. „Da, rad na ozdravljenju nije još završen ali smo na putu. Putovanje nade još nije gotovo, ali smo na putu. Promene nisu u potpunosti ostvarene ali smo na putu“. Bajden je sumirao Obamine rezultate, istakavši: „Osama bin Laden je mrtav, a Dženeral motors je živ“.

U Demokratskom taboru, Obamin govor dočekan je sa manje ushićenja nego govori Klintona ili Mišel Obame. Ipak, očekivanja su da će im konvencija u Šarlotu doneti nekoliko procenata podrške.

U komentaru u Vašington postu ističe se da je Obamin fokus na građanstvo i zajedničku odgovornost u stvari kockanje da birači neće suditi samo po ekonomskoj situaciji. Obraćanje nije bilo istorijski govor, ali ni kolosalni promašaj, piše američki list. Politički dnevnik Politiko kaže da je predsednik ponudio hibridni optimizam i relativno umerene političke ciljeve. U komentaru u USA tudej navodi se da Obama nije predložio nijednu novu inicijativu.

Poslednje veče konvencije demokrata imalo je i svoje holivudske momente – govor glumica Skarlet Johanson i Eve Longorije. Jedan od najjačih govora poslednje večeri, tvrde posmatrači, održao je Džon Keri koji je oštro napao Romnija zbog neiskustva i neznanja u domenu spoljne politike.

Mediji beleže da je Obama tokom govora deset puta više od Romnija upotrebio reč porezi, kao i da je više pažnje posvetio nacionalnoj bezbednosti SAD i učešću Amerike u ratnim operacijama u svetu, dok je kandidat republikanaca više govorio o otvaranju novih radnih mesta.

Prazna obećanja

Izborni štab republikanaca naveo je da Mit Romni, koji se nalazi u svojoj kući u Nju Hempširu nije pratio govor. Umesto njega, nakon Obaminog govora, oglasio se menadžer kampanje Met Rouds. „Večeras je predsednik Obama argumentovao manje više istu politiku koja nije funkcionisala u prošle četiri godine. Ponudio je još obećanja, ali nije ispunio ona koja je dao pre četiri godine“. Amerikanci ga smatraju odgovornim zato što im nije bolje i zato je vreme da se promeni smer, objavio je Rouds.

Stiv Džobs umesto Gugla

Da je Obama obožavatelj Ejpla, pokazao je i tokom govora na demokratskoj konvenciji u Severnoj Karolini. Predsednik SAD je trebao da pohvali Gugl, no umesto toga odlučio je da pohvali osnivača Ejpla Stiva Džobsa. „Verujemo da bi devojčica kojoj je ponuđen izlaz iz siromaštva od strane velikog učitelja ili putem stipendije mogla postati osnivač sledećeg Gugla“ glasila je rečenica u napisanom govoru namenjenom Obami, prenosi Njujork tajms. No, umesto toga predsednik je ignorisao takozvani idiot i rekao: Verujemo da bi devojčica kojoj je veliki učitelj ponudio izlaz iz siromaštva ili putem stipendije mogla postati sledeći Stiv Džobs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari