Ministri kulture zemalja iz regiona razgovarali su juče na Jahorini o zajedničkom nastupu Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Hrvatske i Srbije za nominaciju srednjovekovnih nadgrobnih spomenika stećaka na Listu svetske baštine UNESKO.


Na Jahorini su se sastali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministri kulture Hrvatske i Crne Gore Andrea Zlatar Violić i Branislav Mićunović, i ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković.

Ministri četiri zemlje na sastanku su izrazili nadu da će za godinu dana biti u potpunosti stvorene pretpostavke za predaju nominacije za stavljanje stećaka na listu svetske baštine UNESKO. Planirano je da se u ovoj godini završe svi operativni poslovi, a da se do kraja januara 2014. pripremi nominacijski dosije i preda UNESKO-u.

Sastanak je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je pokrenulo inicijativu da se stećci uvrste na listu zaštićenih spomenika kulture UNESKO 2010. godine, kada je potpisano pismo o namerama između četiri zemlje.

Na teritoriji BiH, u delovima Hrvatske, Srbije i Crne Gore na 3.300 lokaliteta zabeleženo je više od 70.000 srednjovekovnih monolitnih kamenih nadgrobnih spomenika stećaka. Za Listu svetske baštine UNESKO trebalo bi da bude kandidovano 30 nekropola, od koji se 22 nalaze u BiH.

U Srbiji stećci su evidentirani na približno 200 lokacija u svim graničnim opštinama Srbije sa BiH i Crnom Gorom, kao i na susednim područjima zapadne i jugozapadne Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije. Najstariji stećci potiču od druge polovine 12. veka, a intenzivno se klešu i ukrašavaju u 14. i 15. veku. Ta vrsta spomenika naglo nestaje u 16. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari