U leskovačkim osnovnim i srednjim školama finansijske prilike su sada neuporedivo bolje nego pre nekoliko meseci kada su u blokadi bile 32 od 35 škola.

Zahvaljujući agilnosti gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića i načelnice Uprave društvenih delatnosti Suzane Stanković-Ilić, računi u svim osnovnoškolskim ustanovama su deblokirani. Sem Medicinske škole, nema ni blokade računa u srednjim školama. Nažalost, kako ističe Suzana Stanković-Ilić, deblokada računa Medicinske škole, jedne od najuglednijih vaspitno-obrazovnih ustanova u Srbiji, nije moguća bez ozbiljne finansijske podrške Ministarstva prosvete.

– Za deblokadu školskih računa utrošeno je više od 72 miliona dinara – kaže Suzana Stanković-Ilić.

Jedan od razloga blokade računa bile su tzv. jubilarne nagrade koje slede prosvetnim radnicima. U leskovačkoj lokalnoj samoupravi ističu da će do kraja decembra biti izmirena ta obaveza za 2007, a naredne godine pedagozi će dobiti nagrade za 2008. Gotovo sve škole u ovom trenutku duguju ogromne iznose za utrošenu struju, komunalije i druge izdatke, a blokada računa postala je svakodnevna pojava. Prema Predlogu strategije razvoja obrazovanja leskovačke opštine do 2013. predviđeno je nekoliko prioriteta. Ove godine, između ostalog, trebalo bi da bude u funkciji Osnovna škola u Bogojevcu, koja je počela da se gradi pre ravno deset godina. Takođe, gradi se osnovna škola u selu Mrštanu, a istovremeno bi trebalo da se nastavi gradnja škola u Brzi i Donjoj Jajni. U planu je, takođe, gradnja potpuno nove osnovne škole u prigradskoj četvrti „Podrumi“, ali i renoviranje mnogih školskih zgrada.

Jedna od najuglednijih leskovačkih škola, Ekonomska, koja je decenijama, od osnivanja, podstanar, trebalo bi narednih godina da dobije krov nad glavom. To je takođe jedan od prioriteta lokalne samouprave, ali će ostvarivanje ovog nauma umnogome zavisiti od spremnosti Republike.

Inače, po mišljenju mnogih pedagoga, potrebna je nova organizacija škola na jugu Srbije, jer su pojedine patuljaste i nefunkcionalne, a u poslednjih deset godina broj đaka u leskovačkom kraju, odnosno na području šest opština Jablaničkog okruga, smanjen je za oko 2.000.

 

Malo đaka

U najmanjoj i jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, Crnoj Travi, zbog višedecenijske migracije, mnoge škole su zatvorene, a ima vaspitno-obrazovnih ustanova u kojima predavanja sluša samo po nekoliko učenika, dok je u Kalni – jedan đak. Prema podacima Opštinskog veća Crne Trave, u celoj opštini je u svim odeljenjima 65 đaka, što je za desetak manje nego pre godinu dana. Osim retkih izuzetaka, nastavu izvode stručno osposobljeni pedagozi, a poslednjih godina škole su dobile savremena učila i kompjutere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari