Tutin se našao među opštinama u kojima će se graditi mini-elektrane. Sporazumi o saglasnosti sa investitorima su potpisani i, kako je rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović, za izgradnju 133 mini-elektrane na 57 lokacija tutinska opština se našla na vrhu lestvice interesovanja investitora.

Do polovine narednog meseca znaće se imena investitora koji će dobiti dozvole za izgradnju i sa njima će biti potpisani ugovori. U roku od dve i po godine Srbija će imati mini-hidroelektrane snage oko 100 megavata, koje će godišnje proizvoditi 400 gigavata struje, a to će omogućiti direktno otvaranje najmanje 1.000 novih radnih mesta.

Za opštinu Tutin, koja je po razvijenosti na republičkom začelju, ovo je izuzetno značajna investicija. Predsednik tutinske opštine Šemsudin Kučević ocenjuje da je to „hrabar korak da se na sistematičan način reši bar jedna oblast, ali i uspešan početni korak za razvoj nedovoljno razvijenih područja u Srbiji“.

Vetroelektrane već funkcionišu na području ove opštine na Pešterskoj visoravni i prva je u Srbiji gde je instaliran vetrogenerator. Prva je puštena u rad pre dve godine u selu Leskova, a investitor srpsko-slovenačka firma „Hidro-vint“ u gradnju je uložila milion evra. Od tada je izgrađeno još nekoliko, a u prvoj fazi je planirano da bude izgrađeno ukupno osam. Svaka od njih treba da proizvodi po 500 kilovata ekološki čiste struje. U opštini Tutin su izračunali da će vetrenjače, u prvoj fazi, doneti investicije od blizu 10 miliona evra, a kasnije još 30 miliona evra koji će biti uloženi u izgradnju infrastrukture. Opština Tutin je sa firmom „Hidro vint“ potpisala ugovor o izgradnji ukupno 30 vetrenjača na celoj Pešterskoj visoravni. Tutinska opština obezbedila je besplatno zemljište i svu potrebnu logistiku, a EPS je dužna da „po povoljnim i stimulativnim cenama otkupi celokupnu proizvodnju“. Vetrenjače u Leskovi izgrađene su u neposrednoj blizini buduće industrijske i bescarinske zone, gde je predviđeno da se izgradi poslovni prostor više stotina malih i srednjih preduzeća gde bi trebalo da se uposli više od hiljadu radnika. Iza ovog projekta stala je Vlada Srbije u prošlom mandatu, a finansijska podrška obećana je i iz Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari