Svaka osoba koja je počinila ratni zločin a nađe se na teritoriji Srbije – uključujući i Ratka Mladića – biće uhapšena, rekla je ministarka pravde Snežana Malović nakon jučerašnjih razgovara u Sarajevu sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom i glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom.

– Tema razgovora je bila uspostavljanje efikasne saradnje između ministarstva pravde BiH i Srbije, kao i saradnja između tužilaštva za ratne zločine Srbije i tužilaštva BiH – istakla je Malovićeva za Danas. Ona je naglasila da je postignut dogovor o formiranju zajedničkih ekspertskih timova od predstavnika ministarstava pravde Srbije i BiH i predstavnika tužilaštava.

Malovićeva je navela da će se raditi na izmenama i dopunama ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, o međusobnom priznanju pravosnažnih presuda, kao i zaključivanju ugovora između dva tužilaštva.

– Otvorili smo niz tema koje mogu da doprinesu efikasnijoj saradnji kao što je neposredna saradnja između pravosudnih organa i formiranje zajedničkih istražnih timova – navela je Malovićeva. Ona je dodala da se to čini u interesu građana obe zemlje. Kako je navela ministarka, postignut je dogovor da se prvi sastanci održe narednih dana i da se ta pitanja iznesu na regionalnom sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova, kao i tužilaca u regionu koji će biti održan 29. septembra ove godine u Beogradu.

Ministarska pravde dodala je da na jučerašnjem sastanku nije bilo razgovora o konkretnim predmetima, ali je dogovoreno da se na osnovu budućih ugovora postave opšte smernice koje će se odnositi na sve predmete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari