Nikada u svojoj istoriji kao što je to slučaj u prethodne četiri godine novopazarski vrhunski sport nije napravio kvalitativniji uspon. Individualni sportisti postali su uzdanice reprezentativnih selekcija i osvajači najsjajnijih medalja na najvećim takmičenjima. Klubovi su se posle godina nastupanja u nižim i nižerazrednim ligama uspeli do elitnih rangova Srbije u kojima nijedan ne igra tek epizodnu ulogu. Neki će već ove godine nastupati i u evropskim kupovima, drugima će za takav pomak biti potrebno ne više od godinu ili dve.

Jedino što je nedostajalo novopazarskom vrhunskom sportu su reprezentativci u ekipnim sportovima koji su do takvog statusa stigli igrajući za novopazarske klubove. Tako je bilo sve do 1. decembra prošle godine i turnira na Malti futsal reprezentacije Srbije. Tog dana u glavnom gradu ove države Valeti sastale su se naša i reprezentacija Gibraltara. Drugog poluvremena te utakmice u dvorani Korodinjo paviljon čitavog života sećaće se golman Kluba malog fudbala Novi Pazar, 26 – godišnji Mirza Hot. Da mu je neko rekao da će samo posle dve godine koliko se Novi Pazar takmiči u elitnom futsal razredu Srbije dobiti poziv da čuva gol državnog tima to bi kod Mirze proizvelo samo osmeh koji bi govorio da tako nešto nije izvodljivo obzirom na vrlo oštru konkurenciju. Da neki snovi znaju da se nenadano pretvore u stvarnost pokazalo se u njegovom slučaju.

– Sredinom novembra prošle godine, staloženo vraća film događanja golman KMF Novi Pazar, igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Mungosima u Zemunu. Pobedili smo ih ubedljivo 3:0, a ja sam branio i one lopte koje su svi već videli u golu. Nisam ni pomišljao da bi ta utakmica mogla da bude ulaznica za državni tim. Znao sam za povredu reprezentativnog golmana i čuvara mreže Ekonomca Momčilovića, ali to mi baš ništa nije nagoveštavalo. Posle utakmice u Zemunu prišao mi je sportski novinar Aleksandar Lokner i rekao da ću se naći na spisku reprezentativaca za sledeću akciju. Tada sam počeo stidljivo da verujem u postojanje takve mogućnosti. Na moju veliku sreću imao je tačnu informaciju, seća se Mirza svakog detalja po završetku tog meča.

Dve nedelje kasnije selektor futsal reprezentacije Srbije Aco Kovačević uvrstio ga je na spisak putnika za Maltu zajedno sa dokazanim znalcima Kocićem, Janjićem, Milosavcem, Matijevićem i ostalima. Debi je usledio u drugoj utakmici turnira.

– Nisam došao da uživam u lepotama Malte, da bi navijao i ostalim reprezentativcima aplaudirao. Jeste bilo treme, ali bio sam spreman da zauzmem mesto između stativa. U prvom poluvremenu, završeno vođstvom Srbije 5:2, utakmice sa Gibraltarom naš gol čuvao je Antonić. Priliku da debitujem na golu dobio sam na samom početku nastavka meča. Imao sam i do tada savršen odnos sa saigračima, ali taj trenutak nikada neću zaboraviti. Još pamtim reči selektora – sad imaš priliku da pokažeš šta znaš i zagrljaj kapitena Kocića uz podsticaj – samo brani onako kao to činiš u Pazaru i neće biti nikakvih problema. Kako da zatajiš posle takvog uvoda u meč. Imao sam nekoliko teških odbrana i par uspelih istrčavanja što je rezultiralo našom visokom pobedom 10:2. Kako da ne budeš prezadovoljan kad u prvom meču za najbolju selekciju sačuvaš mrežu netaknutom, kaže Mirza uz podsećanje da pamti i najmanji detalj vezan za gostovanje na Malti.

Domaćin sledećeg Evropskog prvenstva u futsalu 2016. godine biće Beograd. Mirza Hot je sebi postavio za cilj da bude u sastavu timu koji će se pojaviti u ,,Areni“. U državnom timu mesta ima za tri golmana. Na januarskom okupljanju reprezentativaca i na dvema prijateljskim utakmicama sa evropskim prvacima Italijanima, Hota nije bilo na spisku što ne znači da su dres A tima već zadužili Aksentijević, Momčilović i Antonić.

– Imaju više iskustva od mene. To je jedina njihova prednost. Na mene se računa, a ligaško prvenstvo je prilika da se u potpunosti dokažem. Ove zime mnogo sam radio na podizanju fizičke spreme. To je ono što kod sebe moram da dignem na mnogo viši nivo. Koliko mi znači ulazak u reprezentaciju pokazuje i to da sam tek tog trenutka prestao da žalim što nisam napravio neku značajniju karijeru u velikom fudbalu. Deset godina sam proveo u njemu. Branio sam i gol prvog tima Pazara u prijateljskom meču sa Komom, sedeo na klupi u drugoligaškim mečevima sa Obilićem i Inđijom, okušao se kao klinac u turskom Bursasporu, ali nisam uspeo da premostim problem visine. Sa 1,73 cm nema razloga da ne uspem u malom fudbalu, sa velikim samopouzdanjem govori Mirza.

„Panter“ između stativa, jedan od golmana sa najboljim refleksom u Prvoj ligi i sigurno daleko najbolji prilikom istrčavanja, u ulozi tzv. trećeg beka. Samo su golmani Ekonomca i Kalče manje puta vadili loptu iz mreže u futsal ligi Srbije od Mirze Hota. U nedelju se nastavlja šampionat u kome i KMF Novi Pazar i Hot imaju nikad veće ambicije.

– Prvi deo šampionata završili smo na osmom mestu, a blizu smo vrha. Mnogo je velika gužva na tabeli, a malo bodovno rastojanje između klubova. Ne šalim se kada kažem da nas vidim kao jedne od glavnih konkurenata u trci za titulu prvaka Srbije. To je realno, a biće još realnije kada u nedelju pobedimo treći tim na tabeli Kopernikus. Imaju devet bodova prednosti u odnosu na nas, a nisu bolji. Prošle godine zaustavili su nas u plej-ofu samo zato što smo u odlučujuću utakmicu ušli oslabljeni zbog povreda i suspenzija vodećih igrača. Nemamo više pravo na kikseve poput onog jesenas u duelu sa Fontanom u Pazaru. Imamo fantastičnu atmosferu u timu, uz onu na tribinama, kakvu niko drugi nema, ne vidim da postoji cilj koji nam nije dostižan. U ovom delu šampionata očekujem svih šest pobeda kući i najmanje tri na gostovanjima što bi bilo dovoljno za odličnu poziciju pred start plej-ofa u kojem je sve moguće. Hoću sa svojim klubom do samog vrha, pre nego se od leta okušam u jednoj od jačih evropskih liga. Čvrsto verujem da će moj novi klub u narednoj sezoni biti jedan kazahstanski prvoligaš. Jesmo oslabljeni oproštajem od aktivnog igranja Prša Jovanovića. Bio je stub odbrane s kojim sam se savršeno razumeo. Nadam se da ćemo njegov izostanak nadomestiti dolaskom odličnog Toškića, kaže nikad uvereniji u uspeh njegovog Pazara Mirza Hot.

Bez Jovanovića sa Toškićem

KMF Novi Pazar dosta vremena u ovoj pauzi posvetio je pronalaženju pojačanja: ,,Želeli smo da u timu imamo bivšeg reprezentativca i velikog majstora ove igre Vidana Bojovića. Ne verujem da će do dogovora doći sad, ali jednog dana sigurno. Zato je dolazak sjajnog Milana Toškića iz niškog Intersporta pojačanje po meri. Videće se već na debiju o koliko dobrom igraču se radi. Posle prekida aktivnog igranja velikog fudbala odnedavno nam se na treninzima pridružio i naš Pazarac Marko Slavković. Osim Jovanovića u timu u odnosu na prvi deo sezone neće biti ni Pljakića“, skicira Hot kako će izgledati ekipa u nastavku šampionata.

Golman-golgeter

Za razliku od nekih drugih ekipnih sportova u malom fudbalu nije nikakva retkost da golman postigne gol, jeste kada sa njima zaređa. Četiri gola za Novi Pazar postigao je Hot u prvenstvenim utakmicama i kaže da je to elemenat u kojem je ispred kapitena ekipe Delića. Naravno, ovo je rečeno u šali, jer ne postoji skoro niko ko ne zna da bez Enesa Delića i njegovog doprinosa na terenu i van njega KMF Novi Pazar verovatno ne bi ni postojao.

Najbolja odbrana

Postoje utakmice koje se pamte duže od ostalih. U Hotovom slučaju to je meč sa Sasom u Zrenjaninu. „U par sekundi imao sam tri uzastopne intervencije posle kojih sam sačuvao mrežu. Prvo zaustavim penal njihovom igraču Tominu do koga se lopta ponovo odbila, ali nije uspeo da me savlada ni sa bližeg rastojanja, da bi na novi odbitak naleteo Radin, ali ni on nije imao sreće“, uz blagi smešak govori o tom detalju potkrepljujući ga snimkom koji zauzima vrlo važno mesto u njegovom mobilnom telefonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari