Smatra se da u Evropi koja sve više uviđa značaj zaštite prirodne sredine postoje dve vrste gradonačelnika – oni koji su pokrenuli program iznajmljivanja bicikala za gradsku vožnju i oni koji to nisu učinili.

Tokom proteklih nekoliko godina, slične inicijative zabeležene su u više desetina gradova, u mestima gde vožnja bicikla u prethodnom periodu nije bila popularna. Zanimljivo je da na taj način vožnja biciklom postaje alternativa gradskom prevozu a sve manje rekreacija.

Takav program ne podrazumeva samo pariski „Velib“, koji omogućava iznajmljivanje 20.000 bicikala veći druge popularne mere u gradovima kao što su Barselona, Lion, Pamplona, Ren i Dizeldorf. Čak i Rim, sa svojim uskim, kaldrmisanim ulicama i haotičnim saobraćajem, usvojio je nedavno sličan program „Rim i bicikli“, a gradske vlasti naglašavaju da bi uskoro mogle biti preduzete dodatne aktivnosti u tom domenu. Za gradonačelnike koji pokušavaju da smanje saobraćajnu gužvu i zaštite prirodnu sredinu, iznajmljivanje bicakala predstavlja jednostavno rešenje: investirali su u kupovinu bicikala umesto gradnje šina za gradski prevoz i ulaganja novca u podzemne železnice. Štaviše, oni koji odluče da iznajme bicikle imaju priliku da uštede novac i daju doprinos dobrobiti planete.

Novi sistem pokazao se kao uspešan, delom zbog toga što je obezbeđena velika količina bicikala, a zahvaljujući elektronskim kartama i komjuterizovanim parkinzima na kojima su postavljeni bicikli, zainteresovani ih mogu iznajmiti na više stotina mesta i odmah platiti uslugu. „Kada su pojedini gradovi to učinili, drugi su shvatili da mogu slediti njihov primer“, izjavio je Pol De Majo, osnivačvašingtonske kompanije za konsalting Metrobajk, koja omogućava sprovođenje u delo programa iznajmljivanja bicikala.

Kao jedan od najboljih primera nove prakse navodi se Barselona gde se za vreme saobraćajnih gužvi mogu videti oni koji voze nove bicikle, uglavnom crvene boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari