Putevi koji vode uz i niz Dunav (zavisi gde ste krenuli) oduvek su bili izazov za putnike bilo koji prevoz da koriste – automobil, motocikl, bicikl ili sopstvene noge. Ovom izazovu nisu odoleli ni Kladovljani, koji su ovog juna u okviru Plave nedelje potvrdili još jednom da Dunav na magičan način spaja ljude. Desetoro odabranih entuzijasta, Kladovljani Danijela, Ivan, Mita, Neša, Rajks, Čeda, Moša, Neca, Vuk i Anta su u organizaciji direktorke Turističke organizacije opštine Kladovo, Nevenke Boldorac, dvotočkašima krenuli isplaniranom Plavom rutom ka Oršavi u susednoj Rumuniji.

Već na graničnom prelazu Đerdap, na rumunskoj strani sačekali su ih članovi biciklističkog kluba iz Turn Severina sa kojima su bili i rekreativci poput Kladovčana. Budući da se radi o rekreativcima, ostavljena je mogućnost da onaj ko želi biciklom nastavi put ka Oršavi, a oni koji su hteli da sačuvaju snagu za lokalne vožnje mogli su do Oršave autobusom, dok je za bicikle bio obezbeđen prevoz posebnim kombi vozilom.

Na Plavoj ruti nalazili su se punktovi na kojima su učesnici mogli da se okrepe sokovima i vodom i povrate snagu do Ogradene, u kojoj je bio smešten kamp.

– Kamp je udaljen od Kladova oko 45 km. Određeni broj učesnika Plave rute bio je smešten u šatorima, među kojima smo bili i mi, a deo je bio smešten u samom objektu koga smo simbolično nazvali Plava kuća. Nakon ulogoravanja nastavljena je vožnja do Dubove, mesta koje se nalazi preko puta likovne galerije Pena na našoj obali. Najpre nas je dočekao Decibel, koji pomno prati dešavanja na Hajdučkoj vodenici, a zatim nas je crkvica koja se nalazi naspram prvog tunela iz pravca Kladova sprečila da nastavimo put. Fascinantno je bilo gledati našu obalu sa rumunske strane. Trajanova tabla, Hajdučka vodenica i Mali Štrbac, čine tri glavne znamenitosti koje prikazuju periferiju Istočne Srbije – preneo je svoje utiske Ivan Radojković.

Tokom popodneva u kampu su organizovane sportske igre na kojima su učesnici pokazali svoje sposobnosti u upravljanju biciklom u posebnim situacijama. Nagrade nisu izostale, tako da je svako od učesnika igara dobio zasluženo priznanje. Druženje je nastavljeno i u večernjim satima uz aktuelnu muziku domaćina, ali i stranih pop rok izvođača.

– Atmosfera pored plavog Dunava u kampu je kulminirala kada su se nešto pre ponoći začuli stihovi Bijelog dugmeta „Proljeće na moje rame slijeće…“. Svi su ustali i od reči do reči otpevali refren. Usledilo je jednočasovno veselje uz Bijelo dugme, Bajagu, Olivera Mandića, što nas je baš pozitivno iznenadilo – priča Radojković.

Dan kasnije, posle individualne vožnje do Dubove, učesnici Plave rute napustili su kamp i deo puta od Oršave do graničnog prelaza Đerdap, koji nije dovoljno bezbedan za grupu od dvadesetak biciklista bez organizovane pratnje, prešli su autobusom. Pri povratku u Kladovo biciklisti su, kako sami kažu, bili bogatiji za novo iskustvo i lepo druženje sa susedima Rumunima, koji su se pokazali kao pravi domaćini. Vožnja Plavom rutom, takođe, bila je za njih i veliki poduhvat za dokazivanje granica fizičkih mogućnosti, budući da su pojedini u toku prvog dana Plave rute prešli skoro 70 km, a sama Plava biciklistička ruta još jedan doživljaj koji će povezati ljude koji žive na obalama velike evropske reke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari