Biciklisti u subotu blokiraju Pančevac na 15 minuta, traže biciklističke staze 1Foto: Beta/Ambasada Holandije, UN Srbija, Udruženje Ulice za bicikliste, KC Grad /Jadranka Ilić

Udruženja Ulice za bicikliste i Bela Čaplja sa leve obale Dunava su za subotu najavile petnaestominutnu blokadu upozorenja na Pančevačkom mostu jer u idejnom rešenju za rekonstrukciju mosta nisu planirane biciklističke staze.

Kako je najavljeno, biciklisti se okupljaju u subotu u 16.30, protestna biciklistička vožnja krenuće iz Pionirskog parka pola sata kasnije, a završiće se u Krnjači, na Bari Revi.

Udruženje Ulice za bicikliste se najmanje deceniju zalaže za revitalizaciju pešačkh staza na Pančevačkom mostu u pešačko- biciklističke staze i kažu da iako su širine 1,5 metara, uz postavljanje odbojnih ograda ka kolovozu i popravku odnosno ponovno asfaltiranje mogle bi da postanu upotrebljiive i za vozače bicikala, ali i električnih trotineta.

„Čak i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima od skora ima definisane pešačko-biciklističke staze, na kojima biciklisti moraju prilagoditi brzinu pešacima, kada na njih naiđu. S obzirom na svoju dužinu od dva kolometra sa pristupnim rampama, jasno je da Pančevački most teško da može da bude izbor za pešačenje, osim u slučaju nužde, kada se na primer pokvari autobus gradskog prevoza“, naveli su u saopštenju.

Smatraju da je prelazak Pančevačkog mosta biciklom ili električnim trotinetom odlično rešenje, jer pešaka na ovim stazama skoro da nema.

Ipak inženjeri Puteva Srbije, ali ni inženjere gradskog Sekretarijata za saobraćaj idejnim projektom kojim je najavljeno rušenje i izgradnja novih pristupnih rampi na Pančevcu nisu predviđene biciklističke staze i time se Beograd i Srbija upisuje na listu zaostalih gradova, u kojima gradske i republičke vlasti ne prepoznaju značaj aktivne mobilnosti i transporta biciklom za dobrobit društva i rasterećenje zdravstvenog sistema, kažu iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari