Biciklisti simbolično raširili žutu traku na Brankovom mostu u znak protesta (VIDEO, FOTO) 1Foto: Luka Lukić/Danas

Stotinak biciklista je danas u 18 časova prošlo Brankovim mostom i raširilo žutu traku pored puta, u znak protesta protiv ukidanja žute trake za javni prevoz od polovine mosta.

Protest je organizivalo Udruženje građana “Ulice za bicikliste”, a protestna vožnja započeta je kod Pionirskog parka u 17 časova.

Predsednik Udruženja građana “Ulice za bicikliste” Zoran Bukvić rekao je pre protesta da se ukidanjem žute trake na Brankovom mostu oduzima prednost javnom prevozu u Beogradu.

Pre početka samog protesta bilo je najavljeno da će demonstranti da blokiraju Brankov most, ali to se nije dogodilo zbog iznenadnog pogoršanja bezbednosne situacije u Beogradu.

Predsednik Udruženja građana “Ulice za Bicikliste” Zoran Bukvić kaže da se ukidanjem žute trake na Brankovom mostu ukida vrednost javnom prevozu.

“Razlog našeg današnjeg izlaska na ulice je ukidanje praktično žute trake od polovine Brankovog mosta i ispod Brankovog mosta ulivanje saobraćajne trake u tramvajsku žuti traku. To je direktno oduzimanje prednosti javnom prevozu danas u Beogradu”.

Biciklisti simbolično raširili žutu traku na Brankovom mostu u znak protesta (VIDEO, FOTO) 2
Foto; Danas/Luka Lukić

Prema rečima Zorana Bukvića, Udruženje građana “Ulice za bicikliste” je pre izlaska na ulice pokušalo da reši problem dopisom, ali još uvek nisu dobili odgovor.

“Premalo je vremena, a mi smo poslali dopis Sektetarijatu za saobraćaj. Oni vrlo sporo odgovaraju na te dopise, tako da još nismo dobili nikakav odgovor. Mi već duže vreme upozoravamo da saobraćajna policija dozvoljava kretanje privatnih automobila tom istom žutom trakom”, kaže Bukvić.

Zoran Bukvić naglašava da se u Beogradu pedeset odsto putovanja na dnevnom nivou obavlja javnim prevozom. Žute trake postoje da bi se što više građana što efikasnije preozilo sa jednog na drugo mesto u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari