Dvadeset maratonaca na dvotočkašima kreće danas u četiri sata sa novosadskog Keja u trodnevnu vožnju dunavskom rutom Novi Sad – Bačka Palanka – Specijalni rezervat prirode Bagremara, a u sklopu projekta „Biciklom idi, Vojvodinu vidi!“. Na putu će im se pridužiti još deset učesnika, a očekuje se da karavan biciklista stigne u Bačku Palanku oko pola devet uveče.


Cilj ove akcije je da doprinese razvoju svesti o značaju negovanja zdravih stilova života kroz bavljenje rekreativnim aktivnostima kod mladih, koji se danas zbog moderne tehnologije i uslova života sve više opredeljuju da budu fizički neaktivni. Tokom 47 kilometara puta snimaće se materijal za produkciju dokumentarnog filma o ovom maratonu nazvanom „Biciklom idi – Vojvodinu vidi!“. Trodnevni boravak učesnika na terenu biće obogaćen edukativnim, sportskim i plesnim radionicama

„Za maraton je bilo mnogo zainteresovanih, ali ovog puta, nažalost, nisu svi mogli da budu učesnici“, kaže za Danas Danka Stojanović, predsednica Udruženja Zdravo, koje sprovodi projekat u partnerstvu sa Vojvođanskom zelenom inicijativom, Omladinskim ekološkim klubom i Zelenom patrolom, uz sufinansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Stojanovićeva ističe da se prijavilo sedamdesetak osoba, među kojima je bilo biciklista iz Kikinde, Inđije, Beograda i drugih gradova. Ona navodi da je ove godine projekat bio ograničen na učesnike stare od 16 do 30 godina, a da je bilo kandidata i od 50 godina. „Naredne godine planiramo da proširimo maraton, možda i na celu Srbiju“, poručuje Stojanovićeva.

Učesnicima maratona, čiji povratak se očekuje u nedelju oko 20 sati, obezbeđeni su smeštaj i hrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari