Prije nekoliko dana je na maratonsku vožnju biciklom od Durmitora do Karpata krenuo pedesetogodišnji Pljevljak Mensur Džanković.

Maraton će biti pod sloganom „Zona bez droge“, a za to vrijeme Džanković će krenuti sa vrha Durmitora i proći kroz Pljevlja, Prijepolje, Čačak, Kragujevac, Požarevac, Beograd, Vršac, Temišvar, Arad, Sebeš, Sibiu i Fagaraš, odakle slijedi uspon na Moldaviju, jedan od najvećih vrhova Karpata. Ovo je Džankovićev sedmi maraton, koji poklanja svim humanim ljudima koji se bore protiv narkomanije.

– Način borbe protiv narkomanije koji sam izabrao, jedinstven je ne samo u našoj zemlji, već i na cijelom prostoru jugoistočne Evrope, a dosadašnje iskustvo govori da je zbog toga i zbog motiva interesantan za medije i ukupnu javnost prostora na kojima se odvija, pa samim tim i te kako ima smisla i nije uzaludan, kaže Džanković. On planira da za deset dana pređe 1300 kilometara, a tokom vožnje će u svim većim gradovima posjetiti školske centre, gdje će promovisati svoj grad Pljevlja kao grad sporta i dijeliti propagandni materijal Nacionalnog parka „Durmitor“, gradova Žabljaka i Pljevalja, Crne Gore i Nevladinih organizacija koje podržavaju borbu protiv narkomanije. „Sa sobom ću ponijeti i stabljiku tisovog drveta, kao univerzalni simbol prirode koja štiti čovjeka od čovjeka i zasaditi je na cilju maratona“, kaže Džanković. Mensur Džanković je do sada kroz brojne maratone prešao biciklom više od 4000 kilometara, a poslednji je vozio prošle godine pred početak olimpijade u Kini, na relaciji Lovćen-Akropolj, kada je na cilju maratona istakao zastavu sa natpisom „Sport da – droga ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari