Šidski klaničari uiskoro bi trebalo da dobiju novog gazdu. Odbor poverilaca Mesne industrije „Srem“ dao je saglasnost stečajnom upravniku da prihvati prodajnu cenu i uslove prodaje za ponudu koju je dostavila Kompanija „Big bul“ iz Bačinaca – saopšteno je u Trgovinskom sudu u Sremskoj Mitrovici.

Šidski klaničari uiskoro bi trebalo da dobiju novog gazdu. Odbor poverilaca Mesne industrije „Srem“ dao je saglasnost stečajnom upravniku da prihvati prodajnu cenu i uslove prodaje za ponudu koju je dostavila Kompanija „Big bul“ iz Bačinaca – saopšteno je u Trgovinskom sudu u Sremskoj Mitrovici. „Big bul“ je ponudio 878 miliona dinara za celokupnu imovinu „Srema“ i pre tri dana izvršio uplatu depozita od deset odsto od ponuđene cene i obezbedio bankarsku garanciju da će uplata biti izvršena.
Prema rečima portparolke Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici Dragice Gačić-Petković zaključenje kupoprodajnog ugovora predviđeno je za 16. oktobar, a isplata kupoprodajne cene mora se obaviti u periodu od prvog do 16. decembra ove godine. Prema uslovima prodaje, kupac nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita u slučaju da u ugovorenom roku ne isplati ugovorenu kupoprodajnu cenu.

Ogromna imovina

Šidski „Srem“ je imao i 820 hektara zemljišta od čega 700 hektara poljoprivrednog, 71 hektar voćnjaka i desetine hektara građevinskog zemljišta. Imovinu je činilo 1.329 hektara zemljišta sa pravom korišćenja (u državnom vlasništvu). Od industrijskih kapaciteta, tu su nova i stara klanica, hladnjača od 10.000 tona, silos od 25.000 tona sa fabrikom stočne hrane kapaciteta 30.000 tona, tri ekonomije, dve farme svinja, farma za tov junadi, poljoprivredna mehanizacija, poslovni i skladišni prostori u Šidu, Beogradu, Čačku, Nišu, Podgorici i Nikšiću.

Inače, IM „Srem“ je bio jedan od giganata u preradi mesa u bivšoj državi, a kada je 1988. godine otvorena nova klanica kapaciteta prerade 18.000 tona svinjskog i 2.700 tona junećeg mesa, bila je to najmodernija klanica u bivšoj Jugoslaviji i okruženju.
Stečaj u ovom preduzeću je na predlog poverioca, DDOR Novi Sad, otvoren 21. jula prošle godine, krajem avgusta je formiran odbor poverilaca, a krajem oktobra stečajni sudija je doneo odluku o bankrotstvu, odnosno zaključak o unovčavanju celokupne imovine stečajnog dužnika, jer za tri meseca nije podnet nijedan plan reorganizacije preduzeća.
U ovom slučaju kupac je kupio čistu imovinu bez ikakvih obaveza prema poveriocima i zaposlenima i u tome je razlika od privatizacije gde kupac kupuje firmu sa svim njenim radnicima i obavezama. Prema nezvaničnim saznanjima u trci za kupovinu imovine „Srema“ bile su zainteresovane kompanije, ne samo iz Srbije, već i iz Litvanije, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, pa čak i iz Meksika.
U momentu pokretanja stečaja u IM „Srem“ bio je zaposlen 251 radnik. Od novca iz prodaje prvo će se isplatiti svi troškovi stečajnog postupka, potom neto minimalne zarade zaposlenih za poslednjih godinu dana pre pokretanja stečaja i neisplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslednje dve godine pre stečaja, javni prihodi i tek na kraju potraživanja ostalih poverilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari