Potpredsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, verovatno buduća ministarka spoljnih poslova Hrvatske, izjavila je da će nova vlada raditi na konkretnim stvarima radi poboljšanja standarda građana te zemlje.

„Ova vlada dolazi u vreme treće faze u izgradnji države. Završili smo pregovore sa Evropskom unijom i potrebne reforme koje su trajale deset godina. Sada moramo napraviti mogućnosti da imamo višeciljnu spoljnu politiku koju do sada nismo imali“, kazala je Pusićeva za jučerašnji sarajevski Dnevni avaz. Ona je istakla da „BiH može računati na Hrvatsku kao ozbiljnog partnera“ i ocenila da je „stabilnost BiH interes i Hrvatske i celog regiona“.

– Spremni smo učestvovati u bilo kojoj vrsti razgovora u kojima će se bez bilo kakvih zadnjih namera otvoreno razgovarati o najefikasnijem načinu kako BiH može napredovati prema EU, a to je i put ka izgradnji same države, rekla je Vesna Pusić.

Upitana kakav će odnos budućih vlasti u Hrvatskoj biti prema hrvatskom pitanju u BiH, ona je rekla da su Hrvati u BiH konstitutivan narod koji u telima države treba da bude predstavljen paritetno. „Niko nikoga ne može prisiliti ni na šta, ali je prirodno da taj narod funkcioniše u BiH. Jedini pravi način jeste da se stvore uslovi u BiH da sva tri naroda žele funkcionisati zajedno. Slažem se da se to ne može rešiti preko noći“, kazala je Vesna Pusić.

Ona je istakla da nova vlada u Hrvatskoj sada treba da napravi prostor za preduzetništvo, kako bi se omogućilo stvaranje nove vrednosti. „Potrebno je da oslobodimo privredu različitih poreza i paraporeza. Naša privreda treba da prodiše. Moramo, takođe, rešiti pitanje nelikvidnosti. To je kod nas začarani krug, a generator tog stanja do sada je bila upravo država, koja prva nije plaćala svoje obaveze, dok su male firme i zanati umirali“, kazala je Pusić.

Milanoviću mandat u subotu?

Hrvatski mediji predviđaju da će u subotu biti poveren mandat Zoranu Milanoviću, predsedniku Socijaldemokratske partije Hrvatske, za sastav nove vlade. Kukuriku koalicija, koju predvodi Milanović, osvojila je 80 mesta u Saboru, dok je njen glavni rival HDZ dobio 48 mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari