– Nakon 61 godinu postojanja Saveza slijepih za Pljevlja i Žabljak, u Pljevljima je prvi put u Crnoj Gori počela obuka slijepih osoba za samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa. Prvi put sa bijelim štapom na pljevaljskim ulicama pojavile su se hrabre djevojke Žana Đačić, fizioterapeut u pljevaljskoj bolnici i nezaposlena Vera Despotović.

Vrijeme predviđeno za obuku je sedam dana, a instruktori su profesor defektologije Borko Tepavčević iz Sarajeva i Smajo Softić, sekretar osnovne organizacije Saveza slijepih za Pljevlja i Žabljak. Slijepe osobe se obučavaju za samostalno kretanje na prometnim raskrsnicama u gradu, za kretanje od stana do najbliže prodavnice, radnog mjesta, odlazak do zgrade Opštine, Doma zdravlja, Pošte i drugih institucija. Planirana je i obuka za kretanje u zatvorenom prostoru.

Tokom izvođenja obuke planirana je posjeta i vjerskim objektima u gradu, što je učinjeno posjetama crkvi Sv. Petke i Husein pašinoj džamiji. Vera Despotović je nakon ovih posjeta istakla da je prilikom posjete hramovima imala izuzetno prijatan osjećaj. „Ovo je izuzetno važan dan. Prvi put u Crnoj Gori obučavaju se slijepe osobe za samostalno kretanje. Divim se ovim lijepim djevojkama koje su uspjele da na neki način prevaziđu sebe i da se na pljevaljskim ulicama pojave sa bijelim štapom“, rekao je profesor Borko Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari