Američke obaveštajne službe optužene su za špijuniranje elektronske pošte miliona Amerikanaca, uključujući mejlove bivšeg predsednika SAD Bila Klintona. U okviru poslednjeg u nizu skandala obaveštajnih agencija koji je potresao Vašington obelodanjeni su detalji šeme za tajni nadzor elektronke pošte, što je i potkrepljeno tvrdnjama koje je objavio Njujork tajms.

Tajms navodi tvrdnje jednog anonimnog analitičara Nacionalne službe bezbednosti (NSA) da su odlazne i dolazne elektronske poruke američkih građana, kao i pošta bivšeg predsednika bili među metama obaveštajnih agencija.

Američka nacionalna služba bezbednosti koristi sistem baza podataka pod nazivom Pinvejl za presretanje i ispitivanje ogromnih tomova elektronske pošte koja prolazi kroz američku telekomunikacionu mrežu. NSA je potvrdila da Pinvejl postoji, mada nije htela da komentariše poslednje navode ili oda detalje o tome kako sistem funkcioniše.

Šef Obaveštajnog komiteta Senata, koji je nekoliko godina ispitivao navode o neovlašćenom nadzoru pošte, izjavio je povodom vesti o sistemu Pinvejl da nije učinjeno ništa što je protivzakonito. Ova vest samo je jedna u nizu vesti o tome u kojoj meri američke bezbednosne agencije prate obične građane. Međutim, senator Kalifornije Dajan Fejnstein iz demokratskih redova je izjavila da je ispitala Pinvejl i zaključila da njime nije prekršen zakon.

Godine 2005. pojavile su se spekulacije da je tadašnji predsednik Džordž Buš izbegao uobičajanu proceduru u okviru koje sud treba da odobri prisluškivanje telefona, te je podstakao zvaničnike NSA da prisluškuju telefonske razgovore pod njegovom komandom. Pošto je optužen za zloupotrebu položaja, Buš je kasnije tvrdio da je to bila njegova „ustavna odgovornost“. Međutim, iako se Kongres tome oštro protivio, ceo spor je okončan prošle godine kompromisom kojim su odobrene Bušove inicijative.

„Veliki broj privatnih mejlova običnih američkih građana je presretan, a potom čuvan u tajnoj bazi podataka NSA bez opipljivog razloga,“ rekao je Kevin Benkston, advokat u grupaciji Fondacija elektronska granica. Ta organizacija, koja je podigla tužbu protiv vlade zbog nezakonitog presretanja poruka koje se prenose telekomunikacionom mrežom, izjavila je da su sistemi kao što je Pinvejl upravo ono što ona želi da spreči. „Ono čemu u ovom slučaju težimo jeste uništenje elektronskih poruka i video zapisa koje je NSA nezakonito čuvala u bazama podataka poput Pinvejla.“ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari