Bil Klinton, bivši predsednik SAD, imenovan je za specijalnog izaslanika UN za Haiti, osiromašenu karipsku zemlju koja je iscrpljena višedecenijskim političkim i društvenim nemirima. Zvanično saopštenje o imenovanju Bila Klintona uputio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Klinton je popularan među velikim brojem siromašnih stanovnika ove države jer je 1994. kao predsednik SAD zapretio da će angažovati vojne snage u cilju okončanja diktature u toj državi.

Naime, vojne snage SAD su ubrzo nakon toga stigle u Haiti da bi prokrčile put za povratak predsednika Žan-Bertranda Aristide, koji je bio smenjen u državnom udaru. Klinton je prisustvovao donatorskoj konferenciji održanoj u aprilu u Vašingtonu koja je rezultirala obećanjem da će biti izdvojeno 324 miliona dolara za Haiti, najsiromašniju zemlju na zapadnoj hemisferi.

„Čast mi je da prihvatim poziv generalnog sekretara UN da budem na funkciji specijalnog izaslanika za Haiti“, navodi se u saopštenju Bila Klintona, „Prirodne katastrofe su prošle godine pričinile veliku štetu, ali su vlada i narod Haitija odlučni i sposobni da ponovo grade, čak i bolje nego ranije, i ne samo da popravljaju pričinjenu štetu, već da obezbede fondove za održivi razvoj na duge staze što toliko dugo nisu bili u mogućnosti da učine“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari