Bivši predsednik SAD Bil Klinton biće među glavnim govornicima na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije, i tom prilikom će snažno podržati kandidaturu Baraka Obame za novi predsednički mandat, kao i njegovu ekonomsku viziju, kažu zvaničnici demokrata i Obamine kampanje. Vest je prvi objavio Njujork tajms, a zvanična najava Klintonovog govora na konvenciji u Šarlotu 5. septembra uslediće tokom dana.


Kako ocenjuje Asošijeted pres, ovaj potez će omogućiti Obami da u kampanji iskoristi veliku popularnost Klintona i da podseti glasače da je američka ekonomija poslednji put cvetala kada je na čelu države bio predsednik iz Demokratske partije. Klintonova uloga na konvenciji takođe će omogućiti demokratama da pokažu partijsko jedinstvo stajući uz Obamu, što je u slučaju republikanaca i njihovog kandidata Mita Romnija, bilo nemoguće.

Džordž Buš Mlađi, poslednji republikanski predsednik SAD, i dalje je politički toksičan u nekim krugovima. Mada je podržao Romnija, Buš nije učestvovao u njegovoj kampanji, i rekao je da ne planira da prisustvuje konvenciji republikanaca. Obama je lično zamolio Klintona da govori na konvenciji demokrata i da saopšti njegovu predsedničku nominaciju, i bivši predsednik SAD je to prihvatio sa velikim entuzijazmom, rekli su juče zvaničnici.

Klinton će imati govor u udarnom terminu konvencije u Šarlotu, u Severnoj Karolini, što će se dogoditi noć pre no što Obama bude zvanično prihvatio partijsku nominaciju. Iste večeri, govor će imati potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji će 6. septembra na stadionu predstaviti Obamu i njegovu kandidaturu pred, kako se očekuje, više od 70.000 ljudi. Klinton redovno razgovara sa Obamom i predstavnicima njegove kampanje o strateškim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari