Bivši američki predsednik Bil Klinton sastao se juče sa severnokorejskim liderom Kim Džong Ilom tokom iznenadne posete Severnoj Koreji čiji je cilj pregovori o oslobađanju dve američke televizijske novinarke uhapšene 17. marta posle ilegalnog ulaska na severnokorejsku teritoriju iz Kine, preneli su mediji iz Pjongjanga.

Sastanak na visokom nivou, uz pozdravni gest izolovanog režima u Pjongjangu, podgrejale su spekulacije među analitičarima u Seulu da je Severna Koreja, nakon višemesečnih tenzija i neprijateljske retorike prema Vašingtonu, možda spremna da se vrati na dijalog sa SAD. Ovakvu konstataciju pojačali su i navodi centralne severnokorejske novinske agencije, da su Kim i Klinton razmenili mišljenja o pitanjima koja su od uzajamnog interesa.

Kako se navodi, Klinton je preneo „poruku“ američkog predsednika Obame upućenu Kimu. Agencije međutim ne prenose sadržaj poruke. Kim je pozdravio Klintona i zahvalio mu što mu donosi poruku od Obame, pre nego što su dvojica zvaničnika počeli „ozbiljnu diskusiju“.

Pomilovanje

Severnokorejska zvanična agencija KCNA prenela je sinoć da su dve američke novinarke pomilovane pošto mu se bivši predsednik SAD izvinio za njihovo ponašanje. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari