Bil Klinton, svojevremeno jedan od najvećih kritičara Baraka Obame unutar Demokratske partije, rešio je da sav svoj prestiž i popularnost uloži u nastojanja aktuelnog predsednika da osvoji još jedan mandat.


Druge večeri konvencije demokrata u Severnoj Karolini, Klinton je pokušao da uveri birače da Obama zaslužuje još jedan mandat kako bi realizovao svoju viziju. Klinton je, prve su ocene analitičara, prevazišao sva očekivanja. Gotovo 50 minuta nizao je hvalospeve na račun Obame – kako je spasao autoindustriju, smanjio troškove studentskih zajmova, sprečio recesiju, ponudio razuman plan za smanjenje duga, pomogao otvaranje miliona radnih mesta u privatnom sektoru… Istovremeno, kritikovao je Mita Romnija i optužio republikance za ideološku rigidnost i nespremnost na kompromis.

„Predsednik Obama je stupio na dužnost u mnogo gorim ekonomskim uslovima nego što su bili u moje vreme. Nijedan predsednik, ni ja niti bilo kod od mojih prethodnika, nije mogao za samo četiri godine popraviti štetu koju je pričinila prethodna administracija. Nasledio je ozbiljno narušenu ekonomiju, spasio je od propadanja i započeo dug proces ekonomskog oporavka – položio je temelj modernije, bolje izbalansirane ekonomije koja će otvoriti milione radnih mesta, pokrenuti nova preduzeća“, kazao je Klinton, koji je, stiče se utisak, od trenutka izlaska na binu imao „publiku na dlanu“. Upućeni se slažu da retko ko od čelnika Demokratske stranke ume da probudi emocije i motiviše bazu kao Klinton. Gotovo svaka njegova rečenica prekidana je aplauzom.

Bivši lider SAD je ukazao da „ako obnovite ugovor sa predsednikom, osetićete boljitak. Jesmo li danas tamo gde bi želeli da jesmo? Nismo. Je li predsednik zadovoljan? Naravno da nije. Ali da li nam je bolje nego pre četiri godine? Naravno da jeste“, kazao je Klinton direktno odgovarajući na napad republikanskog potpredsedničkog kandidata Pola Rajana.

Poručio je biračima da moraju da se odluče kakvu državu žele. „Ako želite državu u kojoj ste prepušteni sebi, a pobednik dobija sve, dajte glas republikancima. Ako ste za državu u kojoj ćemo zajedno deliti prosperitet i odgovornost, glasajte za Baraka Obamu i Džozefa Bajdena“.

O važnosti koju Obamin tim pridaje Klintonovom imidžu najbolje govori to da je nastupio u terminu koji je obično, na stranačkim konvencijama, rezervisan za potpredsedničkog kandidata. Njegov govor viđen je kao najviša tačka u procesu revitalizacije odnosa između dvojice predsednika i pokušaja da se pridobije podrška radničke klase belaca.

Klinton je pohvalio saradnju između dve konkurentne partije, predstavljajući Obamu kao predsednika koji je u svoj kabinet imenovao republikanske sekretare i bivše političke rivale poput Bajdena i Hilari Klinton. „Dođavola, on je čak postavio i Hilari“. Predsednik Obama se nakon govora pridružio Klintonu na bini, kada su ispraćeni burnim ovacijama.

Mnogi ocenjuju da je ovo bio „šlag na tortu“ u karijeri Klintona, čiji je ovo ujedno osmi govor na nacionalnim konvencijama demokrata. Kažu da pojavljivanje nekadašnjeg predsednika ukazuje da će nadmetanje Obame i Romnija biti tesno. Obama je lično još letos pozvao Klintona da se angažuje. Proteklih dana mediji su veliku pažnju posvetili njihovim odnosima, koji su od 2008. do danas prošli trnovit put od političkog suparništva do savezništva.

S druge strane, prisustvo Klintona podstaklo je spekulacije o političkoj budućnosti uticajne američke porodice. Prema viđenju nekih demokrata, zdušne hvale na račun Obame mogle bi da se tumače kao trasiranje puta za eventualni povratak Klintona u vrh politike 2016.

Vašington post ocenjuje da je popularnost bivšeg predsednika i njegova podrška i te kako važan doprinos Obami. Klinton je pokazao koliko je omiljen u partiji, te iako je penzionisan, mogao bi da spasi Obaminu kandidaturu, piše Njujork tajms.

Politički dnevnik Politiko poseban akcenat stavlja na Klintonovu izjavu da su nacionalni izazovi u 2009, kada je Obama stupio na mesto predsednika, bili toliko veliki, da su prosto nerešivi u jednom mandatu.

Prema ovonedeljnom istraživanju Galupa, čak 69 odsto Amerikanaca o Klintonu ima pozitivno mišljenje jer njegov predsednički mandat poistovećuju sa ekonomskim procvatom i prosperitetom srednje klase.

Romni: Amerikanci ne žive bolje

Predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni je, odgovarajući na izjave Bila Klintona, ocenio da Amerikanci danas ne žive bolje nego pre četiri godine kada je na vlast došao Obama. „Da li vam je bolje danas nego pre četiri godine? Nismo nikoga čuli na konvenciji Demokratske partije da je ustao i rekao da je ljudima bolje danas nego pre četiri godine“, rekao je Romni obraćajući se svojim pristalicama u Nju Hempširu. „Od duga od 10.000 milijardi dolara koje je predsednik nasledio od svojih prethodnika, došli smo do duga od 16 hiljada milijardi“, rekao je republikanski kandidat.

Jerusalim glavni grad?

Pre nego su govornici počeli da se ređaju za govornicom u Šarlotu, od delegata je zatraženo da poprave deo teksta platforme koji se odnosio na Izrael. Uz glasno negodovanje jednog broja delegata, originalna verzija dokumenta koja nije Jerusalim nazivala glavnim gradom Izraela popravljena je na zadovoljstvo jevrejske zajednice. U izveštajima se, međutim, navodi da je reč o neobavezujućem stavu. Istovremeno je u tekst ponovo uvrštena i reč Bog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari